A nap sztorija – A nejlonharisnya feltalálója

Wallace Hume Carothers nevét minden bizonnyal kevesen ismerik, pedig nevét nők milliói áldják naponta. A ma 122 éve született amerikai vegyész találta fel nejlont, melyből a nejlonharisnya készül. Az árút a második világháború utáni években az amerikai katonák ismertették meg a fél világgal, értéke az aranyhoz és a cigarettához volt hasonlítható. Az 1980-as években, hazánkban valutaként működött és rendkívül sokat ért egy-egy Nyugatról vagy Jugoszláviából becsempészett darab. Itt az ideje, hogy megismerjük a ruhadarab és feltalálója történetét.

 

 

A depressziós zseni

Wallace Hume Carothers napra pontosan 122 éve, tanítócsaládban, 1896. április 27-én az Iowa állambeli Burlingtonban látta meg a napvilágot.

A Missouri Tarkio College-ben vegyészetet tanult. Az Illinois-i egyetemen szerzett doktori címet 1924-ben, ezután itt, majd a Harvard egyetemen oktatott szerves kémiát.

1928-ban hagyta ott a katedrát és a DuPont vegyi gyárban egy szerveskémiai laboratórium vezetője lett, ahol újfajta anyagok előállítására végzett kutatásokat polimerizáció segítségével. Első találmánya 1931-ben a neoprén, a műkaucsuk volt. Ezután módszeres kutatással számos további anyagot állított elő.

A legnagyobb áttörést jelentő találmányát, a nylont 1937 februárjában szabadalmaztatta a DuPont vállalat. Ebből eleinte horgász-zsinórokat, és fogkeféket gyártottak. Az igazi sikert a hajszálvékony nylonszál előállítása jelentette, amelyből női harisnyákat készítettek, ebből a DuPont vállalat hatalmas bevételhez jutott.

Carothers azonban nem érte meg találmányának sikerét. Az elhúzódó kísérletezés felőrölte fiatalkora óta depresszióval küzdő idegrendszerét, és 1937 áprilisában öngyilkos lett.

 

 

Wallace Hume Carothers

 

 

Mit is jelent a nylon szó?

Idáig megismertük a nejlonharisnya feltalálásának történetét, egy ideggyenge vegyész életét, azonban az igazi sztori csak most következik. Ugyanis a mai napig vita tárgya a nylon szó jelentése.

Egyébként kultúrtörténeti érdekesség, hogy Magyarországon néhány éve megváltoztatták a nylon írásmódját, így ma már a fonetikus nejlon alakot használjuk.

Az egyik verzió szerint mivel a nylont a New York-i világkiállításon mutatták be, így az elnevezés a “New York Pylon”, a kiállítás védjegyéül is szolgáló híres Szabadság-szobor nevéből származik.

A másik változat azt állítja, hogy egyszerűen a New York (NY) és London (Lon) szavak összevonásából ered.

A harmadik típus arra esküszik, hogy a férfiakból álló vegyészcsoport így szeretett volna kedveskedni a tagok feleségeinek, keresztnevük kezdőbetűit felhasználva (Nancy, Yvonne, Lovella, Olivia, Niha).

 

A negyedik variáció, mely lássuk be a legszimpatikusabb, így hangzik: a sikeres kísérlet után Carothers így kiáltott fel: Now You Lousy Old Nipponese! (Nesztek, ti tetves vén japánok!).

 

Így a nylon elnevezés ezen szavak kezdőbetűinek összevonásából keletkezett. Egyébként a kutató ezzel azt akarta kifejezni, hogy a műszál a valódi japán selyemmel lesz versenyképes.

Mivel a feltaláló már nem él a Du Pont cég egyik változatot sem erősíti meg, ezért az igazság talán már ki sem derül.

 

 

Konklúzió – A kevert szál jobban megéri

Annyi azonban bizonyos, hogy a nejlon forradalmasította a műanyagipart. A belőle készült fonalat legfőképpen a textilipar használta és használja. A gyártók hamar rájöttek, hogy a tisztán nejlonból készített harisnya sosem szakad el, vagyis örökké tart. De ez nekik nem jó üzlet, ezért a ruhadarab gyártásához kevert szálakat használnak.

A fogyasztói társadalom és profitéhség már csak ilyen.

Egyébként szerencsétlen Carothers, ha nem lesz öngyilkos, akkor vélhetően kémiai Nobel-díj birtokosa lett volna. De mától legalább a behir.hu olvasói ismerik a nevét.

 

Éljen sokáig a nejlonharisnya!

 

Megosztás:

Címke: , ,