A nap sztorija – 76 éves Fodor Zsóka, az ország Magdi anyusa

Ma ünnepli 76. születésnapját Fodor Zsóka, akit a kilencvenes évek végén zárt szívébe az egész ország, amikor megkapta Kertész Magdi szerepét a Barátok közt című szappanoperában. Mindenki Magdi anyusa jelenleg harmadjára tagja a Békéscsabai Jókai Színház társulatának és nyugdíjas éveit is a városban tervezi eltölteni. Amikor belibben Békéscsaba valamelyik nyilvános helyére, akkor kortól, nemtől, iskolai végzettségtó, felekezettől függetlenül mindenki mosolyog rá, mindenkinek van hozzá egy jó szava. Ismerjük meg a művésznő pályafutást!

 

 

Gyermekévek

1975-ben a Makrancos Kata című előadáson a Békéscsabai Jókai Színházban (forrás: MTI)

Fodor Zsóka Fodor Erzsébetként napra pontosan 76 éve, 1942. május 28-án született Budapesten. Édesanyja Hittaller Róza, edesapja Fodor Béla. Szülei válása után a bátyja édesanyjukhoz, ő pedig édesapjukhoz került. Az apja azonban nem sokat foglalkozott vele, újranősült, és különböző családoknál helyezte el, akiket megbízott és megfizetett a nevelésével.

Bátyja, Fodor Béla Tamás 1956-ban Venezuelába emigrált.

 

Pályafutás

Rózsahegyi Kálmán színiiskolájában tanult. 1965-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahova csak második nekifutásra, de érettségi nélkül vették fel, amire abban az időben még volt lehetőség. Többek között Almási Éva, Ernyey Béla és Balázs Péter voltak a csoporttársai.

A főiskola elvégzése után a Katona József Színházhoz szerződött Kecskemétre. 1966-tól 1970-ig a József Attila Színházban és az Irodalmi Színpadon játszott. 1970-1972 között a Békés Megyei Jókai Színház tagja, majd egy évig a Magyar Televízió bemondója is volt. 1974-ben ismét a Békés Megyei Jókai Színházhoz szerződött, majd 1979-től a Szegedi Nemzeti Színházban játszott 1995-ig.

Az 1960-as években kezdett képernyőn szerepelni, 25 filmben és több mint 300 színdarabban játszott, 240 filmhez adta a hangját.

Ismertté a Barátok közt című tévésorozat tette, amelyben Kertész Magdit, Magdi anyust alakította 1998 és 2009 között.

A magyar színjátszás kiemelkedő alakjainak megítélt Pepita-díjban 2008-ban, 2012-ben pedig Pepita Különdíjban részesült. 2011-ben Magyar Toleranciadíjjal jutalmazták.

 

 

 

 

Magánélet

A népszerű művésznő nagy kedvence a magyar bulvármédiának. Előszeretettel mesél szerelmi kapcsolatairól, de egy új fürdőruha felpróbálása is komoly terjedelmet kap az ilyen lapokban.

Hősnőnk első férjét – akit csak Jánosként ismerünk – az Irodalmi Színpadon ismerte meg, míg második férje az Operett Színház színésze, Henkel Gyula lett.

Egyik kapcsolatából sem születtek gyermekei és mindkettő válással végződött.

 

 

Békéscsaba, a második otthon

Fodor Zsóka pályafutásának fontos állomása a békési megyeszékhely. Az 1970-es években kétszer is megfordult a Jókai színházban, majd 2010-ben a színház akkori igazgatója, az új kormány kultúráért felelős államtitkára, Fekete Péter csábította újra Békéscsabára még színház igazgatóként.

A színésznő és a város annyira megkedvelték egymást, hogy lakást vásárolt és tervei szerint, ha befejezi aktív pályafutását, akkor ide költözik.

Hogy mit jelent neki a város? Egy interjúban így nyilatkozott: „Én valahányszor elhagytam Pestet azért, hogy Békéscsabára jöjjek, vettem egy nagy levegőt és azt mondtam: hazajöttem, itthon vagyok. Nem tudom megmagyarázni, sem pedig leírni ezt a rendkívül örömteli és pozitív érzést, ami ilyenkor eltölt.”

Isten éltesse Fodor Zsókát!

 

Magdi anyusként egy ország zárta a szívébe (forrás: blikk.hu)

 

Megosztás:

Címke: , , , , ,