A nap sztorija – 44 éves Ónodi Henrietta

2018. május 22. 15:26 | Diós Zsolt

1992. augusztus elsején az egész ország a televíziókészülékek előtt ült és egy emberként szorított egy pici békéscsabai lánynak. Azon a napon rendezték meg a barcelonai olimpia tornadöntőjét és a nagyszerű békéscsabai tornásznő, Ónodi Henrietta ugrásban aranyérmet szerzett. 10 millió ember üvöltött fel egyszerre és mi, békéscsabaiak azóta sem felejtjük azt a napot. Akkoriban mindenki legalább fél méterrel a föld felett járt és boldogságban úszott az egész város a Lencsési lakóteleptől Jamináig. Heni volt az első olyan olimpiai bajnoka a megyeszékhelynek, aki békéscsabai klub színeiben jutott fel a dobogó legfelsőbb fokára. Mai időutazásunkban a születésnapos olimpiai bajnok életét mutatjuk be.

 

 

Felkészülés

Napra pontosan 44 évvel ezelőtt 1974. május 22-én született Békéscsabán Ónodi Henrietta. Az általános iskola elvégzése után is maradt a városban és a Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskolába járt.

A tornát 1979-ben, mindössze ötévesen kezdte a Békéscsabai Előre Spartacusban, edzői Unyatyinszky Mihály és Unyatyinszkyné Karakas Júlia.

1986-ban a junior Európa-bajnokságon negyedik lett gerendán. 1988-ban mesterfokú magyar bajnok lett négy versenyszámban. Az ifjúsági Eb-n felemás korláton harmadik helyezést szerzett.

 

Ötévesen kezdte a tornát (forrás: pinterest.ca)

1989-ben a brüsszeli Európa-bajnokságon felemás korláton aranyérmet nyert, és ezzel ő lett a magyar női tornasport első Európa-bajnoka. Ugyanitt harmadik volt talajon, ötödik egyéni összetettben és gerendán, nyolcadik ugrásban. A világbajnokságon ötödik lett gerendán, kilencedik csapatban, 19. egyéni összetettben.

1990-ben az Európa-bajnokságon összetettben és talajon bronzérmes volt, felemás korláton és gerendán nyolcadik helyezést ért el. Ebben az évben részt vett a Jóakarat játékokon.

1991-ben világbajnoki ezüstérmes volt ugrásban, felemás korláton negyedik, gerendán hetedik, talajon és csapatban nyolcadik, egyéniben 31. lett.

 

 

Az aranyév

A korábbi eredményeknek köszönhetően Heni a magyar küldöttség tagja volt az 1992. évi barcelonai olimpián. A tornász számokban az első napokon csapatversenyeket rendezték, onnan lehetett eljutni az összetett és szerenkénti döntőbe. Heninek természetesen sikerült a fináléba jutás. Onnantól pedig már mindenki fejből fújja az eredményeket lóugrásban olimpiai bajnoki címet szerzett. Talajon ezüstérmes, csapatban hatodik, egyéni összetettben nyolcadik lett.

Az egész ország imádta a mosolygós csabai kislányt.

 

 

Barcelona után

A dobogó tetején (forrás: wikipedia.hu)

Az olimpia után leérettségizett, majd jogosítványt szerezett.

1993.ban már csak néhány hazai versenyen indult, a világbajnokságon nem. Saját bevallása szerint „nem volt bennem meg az a láz, amely ahhoz a magas szinthez kellett.”

Több helyről kapott ösztöndíjajánlatot melyek közül a San Antonió-i Incarnate Word Egyetemét fogadta el. Itt marketing szakon tanult, melyhez kiváló alapot nyújtott a békéscsabai közgazdasági szakközépiskolában szerzett tapasztalat.

1995-ben csapatban hetedik lett az Universiaden.

1996-ban hazajött felkészülni az atlantai olimpiára. a világversenyen csapatban kilencedik lett. Időközben meghalt az édesapja, mely nagyon megviselte.

1997-ben az Universiaden csapatban hetedik volt.

Ezt követően befejezte a versenysportot.

Kimagasló sportteljesítményéért számtalan elismerést kapott, melyek közül kiemelkedik az év magyar tornásza, amit négyszer is megkapott, a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje, a Magyar köztársasági elnöki aranyérem, a Békéscsaba díszpolgára cím, melyet 2007-ben ítéltek meg neki, a Magyar Tornasport halhatatlanja, a Nemzetközi Tornasport halhatatlanja (International Gymnastics Hall of Fame) címek, illetve a legfrissebb, a Békéscsaba halhatatlan sportcsillaga titulus, melyet tavaly vehetett át.

 

 

Tragédia

Heni eredeti terve az volt, hogy a diploma megszerzése után visszaköltözik Békéscsabára. Édesapjával úgy tervezték, hogy fitneszközpontot, sportcentrumot hoznak létre a Corvin utcán. Azonban édesapja sajnálatosan 1996-ban, 43 évesen meghalt hasnyálmirigyrákban.

Ezután egy ideig még Csabán élt, de úgy érezte, hogy már nincs realitása a közös álmunknak.

Visszaköltözött Amerikába, azóta is ott él.

 

 

Családi kör (forrás: nlcafe.h)

Magánélet

Férjét James Haley-t 1994-ben, elsőéves egyetemista korában ismerte meg San Antonióban, aki az amerikai öttusa-válogatott tagjaként ott edzett.

2003-ban ment férjhez, Jimbo iskolája miatt Minneapolisba költöztek, Heni ott edzősködött egy darabig.

2006-ban született Annabella lányuk, ebben az évben visszaköltöztek Floridába.

2007-ben megszületett Sebastian. 2008-ban nyitották meg Jimbo rendelőjét, aki kiropraktikus orvos, vagyis speciálisan az emberi gerinccel foglalkozik. A rendelőben dolgozik Heni is.

Második fiúk Christian 2010-ben született.

Egyszer egy újságíró a következő kérdést intézte hozzá: Az olimpia megnyerését tartja élete csúcspontjának, vagy volt olyan élménye, amely felülmúlta azt?

Heni nagyon bölcsen a következőt válaszolta: „Bár az olimpiai arany hatalmas élmény volt az életemben, mégis úgy gondolom, hogy a gyermekeim születése életem csúcspontja. Nincs annál nagyobb öröm, mint amikor egy új életet tartunk a kezünkben.”

 

Tavaly, a múlt békéscsabai sportcsillagait és a jelen kiválóságait köszöntötték a Csabagyöngye Kulturális Központban, ahol a Békéscsaba halhatatlan sportcsillaga címet adták át Ónodi Henrietta, Palotai Károly és Gedó György olimpiai bajnoknak. Nem sokkal később készített vele portréinterjút a 7.TV, a Csabai Forgatag című műsorban:

 

 

A szülőföld

Heni 21 éve él Amerikában, vagyis élete majdnem felét az óceán túlpartján töltötte, de soha nem felejtette el, hogy honnan indult. A mai napig örömmel gondol hazájára. Arról, hogy mit gondol szülőföldjéről nagyon jól kifejezi egy interjúban: „Békéscsaba és Kondoros mindig az otthonom lesz, ott nőttem fel, a család, közeli rokonság a mai napig ott el. Oda mindig hazamegyek.”

Isten éltessen, Heni!

További programok »

FEL