A Munkácsy Negyed a város történetének legnagyobb kulturális fejlesztéscsomagja

2023. április 18. 11:29 | Mikóczy Erika

Békéscsabán az elmúlt hétvége szinte teljes egészében a Munkácsy Negyedről szólt, és néhány nappal korábban Herceg Tamás a parlamenti felszólalásában is ennek a fejlesztéséről beszélt. Az országgyűlési képviselővel ezúttal erről, valamint az e-Qka rendszerről és a Közösségi díjról beszélgetett a 7.Tv Aktuális című műsorában D. Nagy Bence műsorvezető.

– A Munkácsy Negyed esetében egy sokrétű, igen jelentős és Békéscsaba hírét jelentősen befolyásoló beruházásról van szó. Hogyan írható ez körül?

– A város történetének talán legnagyobb kulturális jellegű fejlesztéscsomagjáról beszélhetünk. A korábban létrejött nagy kulturális intézmények is jelentősek voltak, azonban a Munkácsy Negyed esetében arról van szó, hogy viszonylag nagy területen – 20 ezer négyzetméteren – sok olyan elemmel gazdagodik, bővül a város, ami szebbé, élhetőbbé, turisztikai szempontból is vonzóbbá teszi Békéscsabát. A negyed részben zöld jellegű fejlesztés, hiszen gondozottabbá vált - és egy köztéri szoborral is gazdagodott - az Omaszta park. Az elmúlt években több ütemben lezajlott a belváros rehabilitációja, amely most a Munkácsy Negyed területének a megszépülésével folytatódik. Közben ez egy igen jelentős kulturális projekt, amelynek részeként több intézmény újult meg vagy nyert részben új külsőt. Emellett természetesen soft kulturális programok is vannak a Munkácsy Negyedben. Nem utolsó sorban pedig turisztikai jellegű fejlesztésről beszélhetünk, amelytől azt reméljük, hogy akik Békés megyébe látogatnak, bejárják majd a Munkácsy Negyedet és elmennek egy-egy nagyrendezvényre.

 

– A Békéscsabai Napsugár Bábszínház rövidesen a felújított és kibővített Urszinyi-Beliczey kúriába költözik. Mi van még hátra a Munkácsy Negyed fejlesztéséből?

– Május végén, a gyermeknapon már az új helyen várja a családokat a bábszínház és gyermekek háza. A kúria rendbetételével egy olyan hely újult meg a város szívében, amely nagyon régóta nem volt látogatható. Ezzel még nem zárul le a folyamat, hiszen a bábszínház melletti parkban lesz egy köztéri szobor is. Bízom benne, hogy többletforráshoz juthatunk, amelyből a Munkácsy múzeum homlokzatát is rendbe tudjuk tenni. Ezenkívül van még egy nagy léptékű, a közlekedést is segítő átalakítás, ez pedig a József Attila utca és Deák utca közötti híd felújítása. A régi helyén egy olyan híd készül, amely a gyalogosok és a kerékpárosok egymás melletti, biztonságos közlekedését fogja segíteni. A hídfőnél pedig szintén lesz majd egy köztéri szobor.

 

 

– Teljesen más területet érint következő témánk, ami az e-Qka rendszer. Mit takar ez a kifejezés?

– Egy békéscsabai cég kifejlesztett egy szoftvert, és ők végzik az e-Qkák gyártását, telepítését, üzemeltetését is. Hogy mi a lényege? A használt sütőolajat más megoldás híján eddig bizony nagyon sok háztartásban egyszerűen kiöntötték a lefolyóba. Ez nagyon káros a környezetünkre, hiszen 1 liternyi használt sütőolaj körülbelül 1 millió liter vizet szennyezhet be. Az e-Qka projekt azt a célt szolgálja, hogy egy zárt rendszeren belül kezelhető, majd újra feldolgozható legyen a használt sütőolaj. Ma már Magyarország több mint 50 településén működik ez, közel 100 oktatási-nevelési intézményben. Szeretném – és ezért rövidesen tárgyalásokat folytatok majd az iskolafenntartókkal –, hogy minél több Békés megyei, békéscsabai köznevelési, oktatási intézménybe is eljusson ez a lehetőség. Úgy tud működni a rendszer, hogy a családok – az iskolába járó gyermekek – egy ingyen kapott tartályba összegyűjtik a használt sütőolajat, és elviszik az iskolában elhelyezett tárolóedénybe. Ott egy applikáció segítségével tudják ezt kezelni. A rendszer méri, hogy mennyi használt olajat hozott egy-egy gyermek, így akár olyan versenyek is lehetnek, mint a papírgyűjtésnél, és a díjazás is megoldható lehet. Így gondolkodik a cég, és én magam is szeretném díjazni azokat a csoportokat, közösségeket, amelyek a legaktívabbak ebben az ügyben. Évente nagyon nagy mennyiségű ilyen szennyező anyag keletkezik a háztartásokban, a vendéglátásban, így, ha meg tudjuk oldani, hogy ezt összegyűjtsük és később újra feldolgozva hasznosuljon, nagy lépést teszünk a környezetünk megóvásáért.

 

– Ön korábban Közösség díjat alapított, idén március végéig lehetett szavazni az aktív közösségekre a választókerületében. Mit jelent ez a díj önnek, illetve a díjazott közösségeknek? 

– Ez a harmadik esztendő, hogy meghirdettem a Közösség díjat, eddig idén érkezett a legtöbb szavazat Békéscsabán, a választókerületem további nyolc  településén, illetve Pusztaföldváron, ahol a gyermekkoromat töltöttem. Sporttevékenységet folytató, honismerettel foglalkozó, idősügyi területen működő, környezetvédelmi feladatot ellátó, kulturális és helyi ügyeket felkaroló szervezetekre, illetve közösségekre adtak le szavazatot. Azt kértem, hogy azokat a szervezetek, amelyek az előző két esztendőben nyertek, most ne jelöljék a helybéliek, így 48 közösségre érkeztek érvényes szavazatok. Békéscsabán idén kettő, a többi településen 1-1 olyan közösségnek adok oklevelet és a képviselői tiszteletdíjamból szerény támogatást, amelyekre a legtöbben szavaztak. Ezeknek a közösségeknek a munkája a településükre is hatással van, olyan tevékenységet végeznek, ami fontos, ami érdekli az embereket. Ezzel a díjjal szeretnék köszönetet mondani nekik a munkájukért.

 

További programok »

Itthon

Autómentes világnap: A Kölcsey utcai ovisok is rollerre és bringára pattantak

Ha nem is világszinten, de békéscsabai viszonylatban erőteljesen felhívta a figyelmet néhány intézmény az autómentes világnap jelentőségére. Ezen a napon többek között a Kölcsey utcai ovisok is bringán, rolleren kerülték meg többször az intézményt. A kisebbek, nagyobbak és az őket kísérő rendőrök, valamint óvodapedagógusok jó időben tölthették meg jó kedvvel és zsivajjal az utcákat.
2023. szeptember 22. 15:47
FEL