A mohácsi busók űzték el a telet Mezőkovácsházán – galériával

2023. február 5. 13:09 | Csiffáry Zsuzsanna

Mezőkovácsházán maszkot öltött több mint 300 ember annak apropóján, hogy közösen űzzék el a telet. Az esemény a Télűzés a mohácsi busókkal címet kapta, amelyet már hetedik éve rendeznek meg a településen.

A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen farsangvasárnap reggelétől húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A farsang utolsó csütörtökjén a gyermekek öltöztek maskarába.

Vasárnap délelőtt az érdeklődők, még ha nem is napokra, de találkozhattak személyesen az eredeti busókkal, ugyanis a mezőkovácsházi városi könyvtár hetedik alkalommal hívta meg őket Békés megyébe. A program sokakat vonzott, előtte pedig megtelt alkotni vágyókkal a könyvtár épülete. Jankó Erzsébet, a Kovácsházi Kézműves Kör elnöke elmondta, hogy álarcokat, zajkeltő eszközöket készítettek a felvonulásra.

A kézműves foglalkozás után több mint 300 ember sorakozott fel a busókkal az élen. A könyvtártól a Kalocsa Róza Művelődési Központ mögötti térig sétált a menet. Az esemény hangulatát nemcsak az növelte, hogy szinte mindenki maszkot viselt, hanem a busók zenei kísérete is. 

Albertus László, Mezőkovácsháza alpolgármestere kiemelte, hogy az eseményre mindig óriási az érdeklődés a lakosság részéről.  

– A mohácsi busók egy csoportja jött el hozzánk, és ők mutatták be azokat a népszokásokat, ami őket jellemzi – tette hozzá. 

A felvonulás után kiszebábégetés is volt. 

Galéria

További programok »

Kultúra

Könyvet írt az egykori csabai judoedző – portré a szerzőről

Kapáslövés címmel jelent meg a közelmúltban a debreceni születésű, békéscsabai érintettségű, ám évek óta Szentendrén élő Balogh Zoltán könyve. A korábban eredményes judózó, később sikeres edző Békéscsabán töltötte sorállományú szolgálatát: versenyzőként és edzőként is. Azt követően még két évet ráhúzott; és mint tréner csodálatos csabai cselgáncsosokat nevelt ki.
2024. június 17. 15:15
FEL