A mikrochip segít, hogy az elkóborolt kutyák hazajussanak

2020. január 11. 15:41 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A legutóbbi szilveszter után több kutya került a menhelyre, mint egy évvel korábban Az év első hetében 13 házikedvencet vittek be a Csabai Állatvédők Közhasznú Egyesület által működtetett telepre, közülük többen sokkos állapotban voltak a tűzijáték okozta zajok miatt. Néhány nap alatt hat elkóborolt állat került haza, és kettőt ideiglenes befogadónál helyeztek el.

A békéscsabai állatvédők tapasztalata az, hogy a szilveszteri időszakban bekerülő kutyák fele soha nem talál vissza az eredeti gazdájához.

Ez a kistestű kutyus egy hámmal együtt került a telepre néhány napja. A menhelyen dolgozók szerint látszik a viselkedésén, hogy volt gazdája, mégsem talált haza Fotó: Tóth Áron

Egy a napokban érkezett kistestű kutyust hámmal együtt hoztak be a telepre, a menhelyen dolgozók szerint látszik a viselkedésén, hogy volt gazdája, mégsem talált még haza. Fotó: Tóth Áron

Az egyesület egyik tagja elmondta, hogy általában ezeket az ebeket nem keresik, illetve nincs bennük mikrochip, amivel azonosíthatná gazdájukat az állatorvos. Kiszely Zoltánné hozzátette: az is gyakran előfordul, hogy bár van az állatban chip, a hozzárendelt adatok nem megfelelőek. Idén a frissen bekerült 13 kutyából csak kettő rendelkezett azonosítóval, de az egyiknek nem voltak frissítve az adatai.

Ő a Ferike nevet kapta, újév napján érkezett a menhelyre sokkos állapotban Fotó: Tóth Áron

A fehér kutyus a Ferike nevet kapta, újév napján érkezett a menhelyre, sokkos állapotban Fotó: Tóth Áron

– Úgy tűnt, hogy nem fogja megélni a reggelt. Szerencsére csoda történt, Ferike túlélte. Másnap reggel elmentünk vele az állatorvoshoz. De, amire szeretném felhívni a figyelmet és a kutyus története is alátámasztja, hogy Ferike chipes volt, de hiába csengettünk be, mert a regisztrált lakcímen nem ismerték kutyust. Telefonszám pedig egyeltalán nem volt regisztrálva. Tehát innentől kezdve a kutyus még mindig itt van, és nem tudjuk, hogy ki a gazdája – mondta el az egyik első újévi kutya történetét Kiszely Zoltánné. A Csabai Állatvédők Közhasznú Egyesület tagja hozzátette: ezért fontos az, hogy a gazdák minden esetben regisztráltassák a megváltozott lakcímet, illetve telefonszámot az állatorvosnál, így a szeretett házikedvenc haza találhat.

A Vigyél Haza Alapítvánnyal együttműködve a legnagyobb hazai olajipari vállalat 123 töltőállomásán működik a kutyamikrochip- leolvasó szolgálattás, idekattintva megtalálja az országos listát a letölthető anyagok linkre klikkelve. Ha valaki talál egy kóborkutyát és elviszi a legközelebbi chipleolvasóval rendelkező töltőállomásra, a cég munkatársai ezzel az eszközzel segítenek megtalálni az állat gazdáját.

Ő itt Pompadour a hároméves mopsz, akinek van gazdája, de segítségével be tudjuk mutatni, hogyan működik a chip leolvasás a benzinkutakon Fotó: Tóth Áron

Ezt a négylábút Pompadournak hívják. A hároméves mopsznak van gazdája, segítségével mutatjuk be, hogy hogyan működik a chip leolvasás a benzinkutakon Fotó: Tóth Áron

– Általában tízből nyolc kutyát vidéken találnak, és a vidéki töltőállomásaink tudnak segíteni. Békés megyében ez elmúlt időszakban 46 kutyát sikerült ilyen módon a megtalálón és a MOL-os kollégáimon keresztül visszajuttatni a gazdáikhoz – tájékoztatott Orosz András. A MOL Magyarország kiskereskedelmi vezetője hozzátette: a szolgáltatást szívügyüknek tekintik és az elmúlt másfél évben, mióta kihelyezték a töltőállomásokra a leolvasókat, több mint ezer kutyát vittek hozzájuk a megtalálók és a legtöbbnek tudtak segíteni.

Azok, akik kóbor kutyát találnak Békés megyében, Békéscsabán a Bartók Béla út 66. szám, Szarvason a Szabadság út 51-53. szám alatti, míg Orosházán a Kettőssánc téri töltőállomáson vehetik igénybe a kutyamikrochip-leolvasó eszközt.

Galéria

 

További programok »

FEL