A legjobban a kutyatulajdonosok feje fájhat újév napján

2016. január 1. 14:47 | Zsíros András

A szilveszteri mulatság szomorú fordulatot vesz azoknál a kutyatulajdonosoknál, akik kénytelenek azzal szembesülni, hogy a tűzijátékok hangjától megrémült állatuk megszökött otthonról. Bár gyakran néhány óra múlva a négylábúak maguktól is hazatalálnak, előfordul, hogy végül a kutyamenhelyen kötnek ki. Itt várják, hogy értük jöjjön a gazdi. Esetenként hiába.

Szerencsésen végződött egy szilveszter éjjel elkóborolt vizslának a sorsa, akit újév napján haza is vitt a gazdája a békéscsabai kutyamenhelyről. A Csabai Állatvédők Egyesülete minden évben figyelmezteti az ebtulajdonosokat, hogyan igyekezzenek megelőzni, hogy az éjszaki tűzijátékok hangjától megijedő állatok elszökjenek otthonról. Ennek ellenére idén is számos bejelentést kaptak elveszett vagy gazdátlan kutyákról. A legszerencsésebb esetben az elkóborolt állatokat gyepmestereik befogják, és az egyesület által üzemeltetett menhelyre viszik.

Gubis Katalintól, az egyesület titkárától megtudtuk, január elsején mindössze három állatot fogtak be, de várhatóan még napokon belül is kapnak még hívásokat itt-ott elkóborolt kutyákról, vagy bejelentéseket a gazdáktól, akik keresik kedvenceiket. Azonban, mint mondta, sajnos nem mindig talál egymásra az állat és a tulajdonos. „Van, hogy itt marad a kutya, mert nem keresi a gazda, van hogy, keresi a gazda, de nem érkezett ide a kutya, és akkor nem tudunk mit tenni” – fogalmazott Gubis Katalin.

A tulajdonosokat az állatokban levő chip adatai alapján tudják kiértesíteni. Az egyesület tapasztalatai szerint azonban a befogott ebek 70 százalékában nincs chip, ilyenkor annyit tudnak tenni, hogy közösségi oldalukon tesznek közzé róluk hirdetéseket. Általában a bekerült kutyák egyötöde kerül vissza az eredeti gazdájukhoz. Két hét karanténidő letelte után az állatok akár örökbe is adhatók.

FEL