A mezőhegyesi kosnevelő telepre került hét cigája kos

2016. július 22. 10:23 | Laczkó Viktória

A növendék cigája kosokat a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai Kardoskút-Sóstói Állattartó Telepéről a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség mezőhegyesi kosnevelő telepére szállította. Az igazgatóság racka- és cigája állománya törzstenyésztett, ezért a Kardoskút-Sóstón született kisbárányokat a Magyar Juhtenyésztő Szövetség feltételrendszere alapján gondozzák szakembereik.

Az állatok hetvennapos mérlegelése után kezdik meg a kos-jelöltek kiválogatásait. 

Az igazgatóság és a szövetség szakemberei együttműködve hét növendék kost találtak alkalmasnak a tenyésztére az idei cigája szaporulatból. A kiválasztásnál szempont volt a testtömeg, a származás és a megfelelő súrlókór- vizsgálati eredmény. Az ígéretesnek talált növendékeket elszállították Mezőhegyesre, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség által üzemeltetett, őshonos cigája tenyészkosokat felnevelő telepre.

Hamarosan a rackák követik a cigája kosokat, kiválasztásuk már megtörtént. Az öt alkalmasnak talált fiatal egyedet július 28-án szállíták el a Szövetség hortobágyi kosnevelő telepére.

A kosokat jövő február-márciusban egy még szigorúbb minősítési eljárásnak vetik őket alá, melynek eredményeként egy index-számot kapnak. Az "A" vagy a "K" minősítést kapják meg ekkor. Az előbbivel a legkiválóbbakat, vagyis a törzskosokat, az utóbbival pedig a köztenyésztésben használatos állatokat minősítik, ezután várhatják majd új gazdájukat az állatok a kos-árverésen, melyet tavasszal rendez meg a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség.

 

FEL