Racka és cigája bárányok születtek a nemzeti parkban

2020. február 16. 07:19 | Varga Diána

Nagyszámú cigája és rackabárány látta meg a napvilágot nemrég a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának kardoskúti telephelyén.

Az igazgatóság egyik feladata a hazánkban őshonos állatfajok génállományának megőrzése, a juhoknak emellett a védett területek kezelésében is fontos szerepük van.

Langó Dániel telepvezető az M1 Békés megyei tudósítójának kérdésére elmondta, hogy január végén kezdődött meg az ellési időszak, ilyenkor napi átlagosan 20 bárány születik a két állományban. Arról is tájékoztatott, hogy jelenleg négy juhász áll 0-24 órás szolgálatban ebben a kiemelt fontosságú időszakban.

A szakember elárulta, hogy a kis jövevények a születés után néhány héten belül egy elkülönítőbe, onnan bárányóvodába, majd iskolába kerülnek, utóbbinál 30-40 anya és szaporulata kerül egy helyre; ezt követően megkezdődik az abrakolás is.

A védett és fokozottan védett területeken géppel nem lehet műveleteket végezni – itt kerülnek képbe a juhok, amelyek a legeléssel lehetővé teszik bizonyos védett növényfajok fennmaradását és szaporodását.

A bejelentkezést ide kattintva tekinthetik meg, az adás legelején

Galéria

További programok »

Itthon

Második alkalommal rendeznek Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot Békésen

Június 3-án szombaton második alkalommal hívják életre a Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot a Dánfoki Üdülőközpontban. Az eseményen a vármegye önkormányzati tűzoltóságainak munkatársai mutatják be felszereléseiket és eszközeiket, továbbá a kilátogatók több látványos bemutatót tekinthetnek meg a helyszínen.
16:47
FEL