Már a zöldellő mezőkön lakmároznak a nemzeti park négylábúi

2018. május 9. 16:10 | behir

A Körös-Maros Nemzeti Park zöldellő tájain megkezdődött a legeltetés. A szürkemarhák, cigáják, rackák és házi bivalyok fontos szerepet töltenek be a védett területek természetvédelmi kezelésében.
 
A néphagyományhoz igazodva az állatok kihajtását az igazgatóság munkatársai is Szent György napjára (április 24) időzítik. Idén a tavaszi bőséges csapadéknak köszönhetően szépen sarjadó füvek fogadták a juhnyájakat és szürkemarha gulyákat.
 
A legeltetés nemcsak megfelelő táplálékot biztosít az állatok számára, hanem a pusztai és ártéri élőhelyek kezelésének legjobb módja is. A Körös-Maros Nemzeti park Igazgatóság tekintélyes állatállománnyal rendelkezik.

Tavasszal először azokat a területeket legeltetik, amelyek az alacsony füveket kedvelő madárfajok - például a piroslábú cankók, nagy godák, gólyatöcsök, gulipánok és ugartyúkok, fészkelőhelyéül szolgálnak. Az említett fajok egyik legnagyobb dél-tiszántúli költőhelye a Fehér-tó környéki szikes mocsarakon, vakszikeseken van. Az itteni jó minőségű gyepek kitűnő táplálékul szolgálnak a szürke szarvasmarhák és a juhok számára.
 
A legeltetés során az állatok taposása is hasznos, egyes növényfajok (például a mételyfű) kifejezetten az ilyen területeket kedvelik. A taposás hozzájárul az ártéri invazív fajok (gyalogakác) visszaszorításához is.
 

Forrás: kmnp.hu

További programok »

Itthon

Okos eszközök uralma – digitális önvédelem, tudatosság az internet birodalmában

A Mathius Corvinus Collegium (MCC) soron következő békéscsabai előadásán górcső alá vették a digitális világ térnyerését. Az előadásban kiemelték, hogy az internet miként szippantja be a gyerekeket és a felnőtteket, akik ezáltal elvesztik kapcsolatukat a valósággal. Az előadók hangsúlyozták a digitális önvédelem megvalósítását, illetve azt, hogy miként is lehet elhárítani az internet káros hatásait.
2023. március 28. 18:02
FEL