A mai napon a magyar kultúrát ünnepeljük

2017. január 22. 07:25 | behir.hu

Ma van a magyar kultúra napja, ebből az alkalomból országszerte számos helyen rendeznek ünnepséget, díjakat adnak át, kiállításokat nyitnak. Ezen a napon tartják az Együtt szaval a nemzet című rendezvényt és a Magyar Drámaíró Verseny döntőjét is.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt.

Január 22-én 18 órától rendezi Békéscsaba Megyei Jogú Város Ünnepi Gálaestjét a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Az emelkedett hangulatú eseménynek a Csabagyöngye Kulturális Központ Hangversenyterme ad otthont.

Szarvas Péter polgármester ünnepi köszöntője után kerül sor a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetés átadására, majd a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar ad hangversenyt. Műsoron szerepelnek Erkel, Liszt, Weiner és Kodály művei, valamint közreműködik a Békés Banda. További részletek ide kattintva érhetőek el.

 

Kölcsey Ferenc eredeti kéziratban őrzött végrendeletének részlete a debreceni Kölcsey Központban 2014. január 22-én. A debreceni Déri Múzeum gyűjteményéből való kéziratot a magyar kultúra napja alkalmából mutatják be. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Kölcsey Ferenc eredeti kéziratban őrzött végrendeletének részlete a debreceni Kölcsey Központban 2014. január 22-én. A debreceni Déri Múzeum gyűjteményéből való kéziratot a magyar kultúra napja alkalmából mutatják be.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az Együtt szaval a nemzet című rendezvénynek idén a ceglédi Református Nagytemplom, valamint a város főtere ad helyet. A program idén is a Himnusz versszakaival indul, majd a reformáció évéhez kapcsolódva Füle Lajos Tégy, Uram, engem áldássá című versével, valamint a Kossuth-nótával folytatódik. A rendezvényt rendhagyó módon Kossuth Lajos 1848. szeptember 24-én elmondott híres ceglédi toborzó beszéde zárja. A szavalatokat 2017-ban is Jordán Tamás színművész és rendező vezényli, a rendezvény a Youtube videómegosztó portálon, valamint a közmédiában is követhető.

A Magyar Drámaíró Verseny eredményét is vasárnap hirdetik ki Budaörsön, a Latinovits Színházban. Szombat este sorsolták ki az idei verseny témáját: Az igazságügyi rovartan című cikk alapján ír vasárnap reggel 8 óráig Mezey Katalin, Pataki Éva és Szabó T. Anna. A próbák vasárnap 10 órakor kezdődnek, a darabokat 19 órakor láthatják a nézők a Budaörsi Latinovits Színházban. A verseny különlegessége a nyilvánosság: az érdeklődők a próbafolyamatot is végigkövethetik. A legjobb előadásról a közönség szavazatai döntenek.

hirado.hu/behir.hu

FEL