A magyarországi szlovákok napját ünnepelték Szarvason

2022. július 2. 15:03 | D. Nagy Bence

A számos rendezvény magába foglaló ünnepi eseménysornak a szlovákok által újratelepített, 300. évfordulóját ünneplő Szarvas adott otthon.

A programsorozat a Szlovák Tájházban vette kezdetét szombat délelőtt 10 órától, ahol a köszöntések mellett a szarvasi szlovák szőttesek kiállításának megnyitójára került sor. 

– A magyarországi szlovákok napját 1995 óta az Országos Szlovák Önkormányzat rendezi meg egy olyan településen, ahol élnek szlovákok. A rendezés jogára minden évben pályázni lehet, mi tavaly szeptemberben nyújtottuk be a kérelmünket, amelyet végül egyedüli pályázatként elfogadtak – ismertette Frankó Anna, Szarvas Város Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke. Mint mondta, szarvasi szlovákokként nagyon fontosnak tartják, hogy részesei lehetnek az országos nemzetiségi rendezvénynek. – Egyrészt, azért hogy jelezzük: mi is ebbe a nagy családba tartozunk, másrészt azért, hogy be tudjuk mutatni a városi szlovák értékeinket, amelyekre büszkék vagyunk, ahogyan arra is, hogy már 300 éve itt vagyunk, és fenn tudjuk tartani ezt a kis közösséget – tette hozzá.

A megnyitót követően a résztvevők a Tessedik Sámuel Múzeumba látogattak, az eseménysor ugyanis ott folytatódott a szűkebb körű Pro Cultura Slovaca díjátadó ünnepséggel.

Galéria

(Fotók: Bucsai Ákos, Vincze Attila/behir.hu)

– Szarvas nem először biztosított helyett ennek a jeles napnak, huszonkét évvel ezelőtt már ünnepelhettünk itt együtt, amely ünneplésnek van egy szimbolikája is. Még az egyházszakadás előtt Cirill és Metód hittérítők mint Európa társvédőszentjei fontos szerepet játszottak a szláv népek írásbeliségének kialakulásában. Ehhez a hagyományhoz kapcsolódva döntött úgy az Országos Szlovák Önkormányzat Közgyűlése, hogy ezen a napon adjuk át a kitüntetéseket, illetve mindig egy szlovákok lakta régióban jövünk össze, a tavalyi évben például Tardoson – mondta el Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, hozzátéve, hogy a Pro Cultura Slovaca-díj nemzetközi jelentőségű.

– A történelmi Magyarország szétesésével a dél-alföldi szlovák nyelvsziget települései három országba kerültek: Romániába, a szerbiai Vajdaságba és természetesen Magyarországon is maradtak helységek. A rendszerváltást követően kezdődött el ezeknek a kapcsolatoknak az újraépítése, és ehhez kötődően nemcsak számos kulturális és diákrendezvényre kerül sor, de most már három közös díjunk is van. Ezek a Tessedik Sámuel nevét viselő pedagógiai díj, az Ondrej Štefanko-díj, amely a jelentős romániai szlovák politikus után kapta a nevét; a legfiatalabb kitüntetésünk pedig a Pro Cultura Slovaca-díj – ismertette az országos önkormányzati elnök.

A díjátadót követően ökumenikus áhitatra került sor az Ótemplomban, ahol átadták a Nemzetiségünkért-, és a Lami István-díjakat is. A délutánt a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete regionális központjának gálaműsora mellett a Bolza-kastély udvarán felállított szlovák vásár is színesítette.

További programok »

Kultúra

Jövő héten indul a Jankay Art Apartman program

Jankay Art Apartman elnevezéssel indul az ország első képzőművészeti tehetségfeltáró programja augusztus 25-én, Békéscsabán. A művészetek kedvelői a workshopokkal színesített, négy napon át tartó programon ismerhetik meg a meghívott fiatal alkotóművészeket, este pedig bemutatkozó vetítéseket nézhetnek meg az Árpád sor 2. szám alatt.
18:46
FEL