A város napját ünnepelték Szarvason

2023. július 23. 20:40 | Vincze Attila

Újratelepítésének 301. évfordulója alkalmából hálaadó istentiszteletet és ünnepséget tartottak vasárnap Szarvason. Az eseményen átadták a városi kitüntetéseket és díjakat is.

Az evangélikus ótemplomban tartott istentiszteletet követően Szarvas Város Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke köszöntötte a megjelenteket. Frankó Anna kiemelte, hogy a szorgos elődöknek köszönhetően három évszázad alatt egy elnéptelenedett területből gyönyörű város fejlődött, amely ma az otthonuk. 

– 301 évvel ezelőtt őseink szárnyra keltek, itt találtak hazát és szabadságot, nem kételkedve abban, hogy itt sok kötelesség vár majd rájuk. Házakat, templomot, iskolát építettek, hogy megfelelő életkörülményeket biztosítsanak maguknak és az utódaik számára – mondta, hozzátéve, hogy szeretnék, ha a város sokáig a szlovákok bölcsője lenne.

Szarvas polgármestere többek között arról beszélt, hogy akik idejöttek letelepedni, nekik Nagy-Magyarország volt a hazájuk, ahogy fogalmazott: ők otthonról jöttek haza. Babák Mihály hangsúlyozta, hogy jóllehet akkor több nemzetiség élt és több nyelvet beszéltek az országban, de magyarok voltak és máig azok is maradtak. 

– 301 év nem sok idő, mondhatná bárki, kérdés honnan nézzük. Ha azt nézzük, hogy mit értünk el, hát letelepedtünk. Mik voltak a vágyaink, iszonyú sok. Szerettünk volna akkor is és most is boldogok lenni – magyarázta.

A rendezvényen átadták az önkormányzat által adományozott kitüntetéseket és díjakat. Idén díszpolgári címet vehetett át Molnár Istvánné pedagógus és Bődi János építőipari vállalkozó, a Szarvas Városért elismerést pedig Korbely István festőművész kapta.

Galéria

További programok »

Itthon

Termelői mézvásárral folytatódott a gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál

Ezen a hétvégén rendezik Gyula legédesebb gasztronómiai eseményét, a tizennegyedik Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyen a cukrászati különlegességek bemutatása mellett méhészeti kiállítással és vásárral várják az érdeklődőket. Immáron hagyomány, hogy a fesztivál második napján hirdetik ki az "Év Kiváló Magyar Méze" verseny győztesét.
17:21
FEL