A magyar nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődtek meg az érettségi vizsgák

2020. május 4. 09:34 | Papp Ádám Sándor

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette, a szokottnál egy órával később, kilenc órakor a magyar nyelv és irodalom, és a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival országszerte megkezdődik ma reggel a május-júniusi érettségi időszak - írja az MTI.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint hétfőn középszinten 68 458-an, emelt szinten pedig 2119-en írásbeliznek.

Valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak kesztyűt is biztosítanak. Minden érettségiztető iskola kézfertőtlenítőt is kapott, a vizsgák előtt alaposan kitakarították az épületeket, ellenőrizték a mosdók felszereltségét és tisztaságát, illetve az érettségi ideje alatt is folyamatos a takarítás az iskolákban. A tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat.

Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója a behir.hu kérdésére elárulta: a BSZC berkein belül közel 850 diák érettségizik jelenleg, továbbá a Nemes Tihamér tagintézmény az emelt szintű érettségiben is érdekelt, ezért közel 1200-an tesznek vizsgát a centrum intézményeiben. Hozzátette: követték az előírt utasításokat a vizsgák biztonságos lebonyolítása érdekében.

– A vizsgázók több bejáraton közelítették meg az intézményeket, természetesen előzetesen mindenkit tájékoztattunk, hogy melyik kijelölt irányból juthat el a vizsgahelyszínre. A diákok 1,5 méteres távolságra álltak egymástól és egyesével léptettük be őket, ahol kesztyűt és maszkot kaptak. Az országos elvárás az, hogy egyszerre 10 fő tartózkodhat egy tanteremben. A Békéscsabai Szakképzési Centrum tagintézményeiben ezt a számot 5-8 fő/teremre redukáltuk, nagyon ritka az, hogy 10 személy van egy helyiségben. A fertőtlenítés folyamatosan működik, a technikai munkatársaink már hetek óta fertőtlenítik az összes eszközt, az összes olyan kelléket, amely használható az írásbeli érettségin – emelte ki Mucsi Balázs.

A magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten.

Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldani: az elsőre 90 percet kapnak. A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. Utóbbinál két típusból kell egyet választani, egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben.

A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

Az érettségi kedden, a matematika írásbelivel folytatódik.

MTI/behir.hu

További programok »

FEL