A magyar költészetet és történelmet viszi el a fiatalokhoz az egyesület

2020. október 24. 14:49 | Gyemendi Réka

Az 1849-es októberi események gyulai történései, Fekete Pál hősiessége az '56-os események során és Békés megyei kötődésű, fiatal mártírok – ezekről a kiemelkedő történelmi eseményekről szólt a Békéscsabai Szakképzési Centrum diákjainak összeállított irodalmi félóra. A Magyar Nyelvért és Gasztrokultúráért Egyesület ezzel a rendhagyó előadással kezdte meg munkáját.

A Magyar Nyelvért Egyesület legfontosabb célja – amellett, hogy a klasszikus költészettel foglalkozik – az, hogy kortárs költőket, írókat mutasson be a fiataloknak, a gyerekeknek. 

– Sok kortárs költővel találkoztunk a Békéscsabai Irodalmi Esteken, Frankó Attilától származik az ötlet is, hogy indítsunk egy ilyen egyesületet és irodalmi fél órákat, amelyek segítségével "felolvasószínházakat" viszünk el a fiatalokhoz. Később szeretnénk megszólítani óvodásokat, például megzenésített versekkel, de általános és középiskolákba is ellátogatunk majd – fogalmazott Horváth Szabolcs, a Magyar Nyelvért és Gasztrokultúráért Egyesület elnöke, aki szerint hazánk örökérvényű kincse a szép magyar nyelv, amit nem hagyhatunk halványulni.

Az első alkalom a járványhelyzetre való tekintettel egy összeállított irodalmi fél óra volt, amely az 1849-es eseményekről és 1956-os helytörténetről szólt. Réger Wanda színésznő az irodalmi fél órák folyamatos vendége, felolvasója, énekesnője lesz. Szerinte a műsor egyik fontos része az, hogy bemutassák az események helyi vonatkozásait.

– Közhelyesen azt szokták mondani, hogy nem kell mindenről tudni, szépítsük a dolgokat, élj a mának, legyen minden szép, jó, pozitív. De én azt gondolom, hogy tudnunk kell arról, mi történt az 1956-os forradalom idején, nagyapáink miért vonultak ki az utcára. Ha tudjuk, hogy mi is történt, akkor azt is tudjuk: nem szabad hagyni, hogy ez megismétlődjön –  fogalmazott a színésznő.

Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója szerint minden olyan alkalmat meg kell ragadniuk, amikor valaki minőségi műsort, irodalmat hoz hozzájuk, ráadásul az a fiatalság nyelvén szólal meg helytörténetről, megyei, városi kötődésű hősökről, a magyar történelem legkiemelkedőbb eseményeiről.

 

Galéria

FEL