A lehűléssel egyszerre virágzik az akác – lemondhatnak az akácmézről a méhészek?

2024. április 22. 15:13 | Bere Mátyás

Ez nagyon durva gazdasági kár – mondta egy méhész a jelenlegi helyzetről. A nagy lehűlés előtti meleg miatt korábban virágzik sok növény, ami nem lenne gond, ha 15 °C felett maradt volna a hőmérséklet. Így viszont ki sem röppennek a méhek a kaptárból, hanem az eddig megtermelt mézzel táplálkoznak.

 

Kovács Tibor, őstermelő méhész elmondta, hogy ha tovább marad a hideg, akkor akár le is mondhatnak az akácmézről. Kiemelte azt is, hogy rég virágzott ilyen szépen és sokat az akác, szóval nagy kiesést jelent a mostani időjárás a termelőknek.

– A 15 °C a minimum, ez alatt egyáltalán nem repülnek ki a kaptárból a méhek, de fölötte sem azt jelenti, hogy tömegesen repülnének – mondta a méhész, majd kiemelte, hogy olyan hűvösebb napokon, mint a mai, vélhetően egész nap a kaptárban maradnak és a bent lévő mézet élik fel.

– Mondhatni egyszerre virágzik minden, tehát többek között az akác, a gesztenye és a sajtmeggy, amelyeken a nektár sem úgy termelődik ilyen hidegben, mint mikor jó idő van – tette hozzá.

Kifejtette, hogyha ez az állapot tovább áll fenn, akkor a méhek nem gyűjtenek semmit, és felélik azt a méztartalékot, amit a méhész a kaptárban hagyott és ez tart egészen a melegebb idő visszatéréséig. Ehhez hozzátette, hogy hétvégén ő is pergetett mézet, de hagyott belőle a méheknek is.

– Ez nagyon durva gazdasági kár, szinte biztos, hogy az akácvirágzás végéig nem fognak tudni kirepülni a méhek – vonta le a következtetést a termelő.

További programok »

FEL