Lehet, hogy idén búcsút mondhatunk az akácméznek?

2019. május 18. 07:42 | behir

A szorgos méhek dolgoznának, de az akácosokban eredménytelen a munkájuk. Az extrém időjárás miatt jóval kevesebb az akácméz - írja a duol.hu. Az idén a magyar méhészek könnyen eleshetnek legfontosabb bevételi forrásuktól.

Az akác normális körülmények között május végén, június elején kezd virágba borulni, idén azonban két-három héttel hamarabb borultak virágba a fák, így az illatos virágokat a fagyosszentek szinte teljesen elpusztították.

– Két virágzásra szoktunk menni, az egyik a déli virág, mint a miénk, a másik pedig az északi országrészben van. A gond az, hogy a mi környezetünkben lévő akácfák már virágoznak, és ebben az időben a méh vagy ki sem repül, vagy esőben kénytelen felkeresni az amúgy kevésbé termelő virágokat – mondta Papp László dunaújvárosi méhész a portálnak.

Az aprócska, szorgos méhek szerepe roppant fontos a természetben, így különösen aggasztó az idei rossz időjárás, amely nagyon megnehezíti a méhek munkáját.

Néhány napon belül megkezdődik az akác második virágzása, ennek függvénye az idei akácméz mennyisége és minősége, ám idén jóval gyengébb eredményre számítanak méhészeink az akácmézből.

Az akác után a virágzás sorrendjében a mustár és az olajretek, majd a napraforgó következik, ám az akácosok adják a legfőbb bevételét a méhészeknek.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu, duol.hu

 

További programok »

FEL