A legtöbben a járvány után is otthonról dolgoznának

2021. március 26. 12:15 | behir

Egy friss, világszintű felmérés szerint a járványt követően a munkavállalók 73 százaléka szeretne továbbra is otthonról dolgozni.

 

– Világszinten a munkavállalók 73 százaléka szeretne a járványhelyzet után is otthonról dolgozni, rugalmas feltételekkel. 40 százalékuk ugyanakkor azt tervezi, hogy még idén munkát vált – olvasható a Microsoft Magyarország közleményében.

 
Az anyacég Work Trend Index 2021 című felmérésében 31 ország több mint 30 ezer munkavállalója vett részt.

– A felmérésből kiderült, hogy a pandémia olyan új jelenségeket hozott a felszínre, amelyekre a jövő vezetőinek is kiemelt figyelmet kell fordítaniuk, ha szeretnék megtartani munkavállalóikat, vagy ha újakat kívánnak toborozni – áll a közleményben. Mint írták, fokozódott az igény a rugalmas munkavégzés iránt, egyúttal fontos szerepet játszik az is, hogy a munkaadó biztosítsa az otthoni munkavégzés eszközeit, a felmérés szerint ugyanis ennek tekintetében a munkavállalók 42 százaléka elégedetlen.

A kutatás beszámol a vezetők és a beosztottak közötti növekvő távolságról is.

– Míg a vezetők 61 százaléka szerint javult a teljesítményük és jól is érzik magukat home office-ban, addig a nem vezető beosztású munkavállalók – elsősorban a nők és a fiatalok – számára kihívást jelent az otthoni munkavégzés. A munkavállalók 37 százaléka magasnak ítéli az elvárásokat, 45 százalékuk pedig túlhajszoltnak érzi magát – közli a felmérés.

Az európai átlagot tekintve a globálisnál rosszab eredményeket tapasztaltak. Eszerint a dolgozók 42 százaléka érzi magát kimerültnek, 46 százalékukat pedig stressz gyötri.

– Az elszigeteltség érzése negatívan kihatással van az innovációra és a termelékenységre. Azok a munkavállalók, akik arról számoltak be, hogy elhidegültek a munkatársaiktól, jellemzően attól is vonakodtak, hogy részt vegyenek az ötletelésben, illetve általánosságban az innovációra irányuló munkákban – írják a közleményben.

A felmérés szerint tízből négy munkavállaló a munkahelyváltást fontolgatja és a megkérdezettek 46 költözne máshová. Ennek hátterében az áll, hogy az új trendeknek köszönhetően egy adott álláskeresőnek már nem szükséges lakóhelyet váltani egy új állás miatt, ellenben az otthoni munkavégzés általánosodása révén a költözés is könnyebbé vált.

Forrás: MTI/Microsoft Magyarország

További programok »

FEL