A kvótanépszavazás az orvosság? -Sajóközlemény

2016. július 6. 15:11 | Laczkó Viktória

Az MSZP Békéscsabai Szervezete szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye:

A köztársasági elnök október 2-ra írta ki a kormány betelepítési kvóta ügyében beterjesztett népszavazását. Az újabb „konzultációt”, amit népszavazás köntösbe bújtattak. Nem akarjuk kisebbíteni a migrációs probléma súlyosságát és szem előtt tartjuk a magyar állampolgárok biztonságát, de ki kell mondjuk, hogy ez a kérdés nem a probléma valós megoldásáról szól. Ez a kérdés az Európai Unióhoz való viszonyunkról szól. Figyelemelterelés a mindennapi életet befolyásoló problémákról. Mindezt annak érdekében, hogy a kormány továbbra is működtetni tudja a rendszerét és ne kelljen a kormányzással foglalkoznia. Fontosabbnak látszik, hogy többek közt Andy Vajna, Habony Árpád és Rogán Antal és a nekik hűséget fogadók gazdagodjanak. Etikátlanul, de még inkább gusztustalanul.

Ahhoz, hogy a pozícióit fenn tudja tartani, az Orbán-kormány folyamatosan ellenségeket kreál és a kitalált ellenségeit folyamatosan le is győzi. Az EU mindig is egy nagy hétfejű sárkány volt a Fidesznek, mert távoli és megfoghatatlan. Részletkérdésnek állítja be, hogy az EU nem rajtunk kívül álló, az Mi is vagyunk, hogy a tagság előnyeit élvezzük. Az uniós pénzekből gazdagodnak ők is, és csak és kizárólag uniós forrásból épül ma Magyarország. Még mindig sokkal több támogatás, forrás érkezik az országunkba, mint amennyit a közös uniós kasszába befizetünk. Cserében Mi, a közösség, az Európai Unió joggal várja el – várjuk el magunktól –, hogy a közös feladatokban Magyarország is teljesítse a rá eső részt. A pénz kell, de a feladatok alól már a saját politikai igények szerint ki akarnak bújni.

A népszavazás kezdeményezése, a kormány kommunikációja kísértetiesen hasonlít a brit kormány blöffjeire. Ők is addig-addig beszéltek az EU rossz oldaláról, amíg a választók azt el is hitték. Megszavazták a kilépést, amit talán maguk sem gondoltak komolyan, és már látszanak is a következményei. Orbánnak és barátainak, a kormánynak sem kell az EU. Ez az út, amelyre a kormány terelni kívánja hazánkat veszélyes és ingoványos. Magyarországnak nem szabad a kilépők sorsára jutnia.

Ez a népszavazás nem a mindennapi életet nehezítő problémákról szól és nem a migrációról. Nem olyan, mint az MSZP által kezdeményezett népszavazás, amelynek valódi tétje van. Az állami földárverések leállításával nem csak a haverok egyik lehetséges, jogtalan gazdagodását segítő kiskaput zárhatjuk be, hanem Orbán Viktor és kormányának eddigi munkájáról is véleményt mondhatunk. Javasoljuk a kormánynak és városunk kormánypárti képviselőjének Vantara Gyulának, hogy az Orbán-rendszer továbbélését biztosító propaganda helyett a térség problémáival törődjön. A csabai és a gyulai kórház adósságának csökkentésével, a hiányzó szakdolgozói, ápoló és orvos álláshelyek betöltésével. Az oktatási problémákkal, azzal, hogy mennyi KLIK klón intézménybe központosítja tovább az oktatást, nem hallgatva a helyi igényekre. A Békéscsaba-Budapest közt megszüntetett InterCity kocsik visszaállításával. Lenne tennivaló a gyermekéhezés felszámolásával és a létminimum alatt élők felemelésével. Ezek lennének a legégetőbb problémák.

A Magyar Szocialista Párt Békés Megyei 1. Választókerületi Helyi Szervezete nevében: Miklós Attila, elnök.

FEL