A kutyák meghajolnak a játék előtt, de miért?

2021. szeptember 20. 18:39 | behir.hu

A kutyák testbeszéde meglehetősen egyedi, a jeleket pedig általában a gazdik könnyen értelmezik, miértjüket azonban kevesebben tudják. Az egyik ilyen tipikus póz, amikor az eb meghajol, fejét a földhöz közel helyezi, hátsó felét pedig felemeli. Miért épp így hív játékra?

A különös pozitúra fontos része a kutyák kommunikációjának, mindig barátságos szándékot takar. Ezt szinte minden eb alkalmazza, fajtától és kortól függetlenül. A szocializálatlan egyedek azonban lehet, hogy kölyökkorukban nem sajátították el ezt a kommunikációs formát, így ezáltal rosszul reagálhatnak, ha egy fajtársuk meghajol előttük.

Ha egy kutya játszani szeretne, gyakran úgy jelzi, hogy mellső lábait és fejét közel helyezi a földhöz, könyökére támaszkodik, hátsó felét pedig az égnek emeli. Így invitálva fajtársait vagy az embereket egy kis mókára.

A dolog hátterében az áll, hogy a másik fél számára a hátsó felüket, farkukat helyezik előtérbe, hiszen azt emelik az égnek. Így az könnyen észreveheti farka csóválásából, hogy szándékai békések. Mivel fejük felfelé tornyosulása gyakran az agresszió, dominancia jele, így azt a földhöz közel teszik, ezzel is erősítve pozitív szándékaikat.

A meghajlás több okból is adódhat, de leggyakrabban egyértelműen a játékra való invitálás áll a háttérben. Ha kutyád fejét és mellső lábait a földhöz közel helyezi, hátsóját pedig égnek emeli, azt várja tőlünk, hogy játsszunk egy nagyot.

Ha két kutya találkozik, akkor is gyakran használják ezt a kommunikációs formát, üdvözlésként. Ugyanis ezzel jelzik egymás számára, hogy szándékaik békések, barátkozni, játszani szeretnének.

Amennyiben a játék kissé eldurvulna, az ebek ily módon jelzik, hogy sajnálják. Egyfajta bocsánatkérésnek tekinthető a meghajlás, így tudatják a másikkal, hogy nem volt szándékukban fájdalmat okozni. De akkor is bevethetik a pózt, amikor úgy gondolják, nekik már elég volt a játékból,  elfáradtak.

A meghajlás egyfajta nyújtózás is. Mivel legtöbbször azt jelenti, hogy az eb játszani szeretne, így hasznos számára, ha miközben ezt kommunikálja, izmait is megnyújtóztatja. Így biztosan felkészülten vághat bele a hancúrozásba!

Néha a párzási rituálé részét képezi a meghajlás. Általában a kan veti be az udvarlásnak ezt a formáját, ezzel jelezve a szukának, hogy szándékai békések.

Amennyiben egészségügyi probléma áll a háttérben, a meghajlást, nyújtózást viszonylag könnyen el tudod különíteni a játékra való invitálástól. Ilyenkor ugyanis az eb nem mozog, vakkant vagy csóválja a farkát, hanem szimplán csak nyújtózik. Persze a dolog lehet teljesen ártalmatlan, de olykor azért csinálják, mert fáj a hasuk, és így akarnak enyhíteni a szenvedésen.

Ha egy kutya meghajlik ön előtt, azt mindenképp vegye bóknak és értelmezze pozitívan. Ezzel jelzi ugyanis, hogy szándékai békések, barátsággal közelít, és valószínűleg még egy kis játékban is benne lenne. 

Forrás: femina.hu

További programok »

FEL