Átadták a "Békéscsaba Kultúrájáért" kitüntetéseket

2018. január 22. 21:23 | Szendi Rita

 A magyar kultúra napja alkalmából számos kulturális és művészeti rendezvényt tartottak a megyeszékhelyen. Békéscsabán ünnepi gálaesetet rendeztek a Csabagyöngyében, ahol átadták a "Békéscsaba Kultúrájáért” kitüntetéseket is.

Vantara Gyula köszöntőjében elmondta: nagyon hálás azoknak az embereknek, intézményeknek, akik sokat tesznek Békéscsaba kulturális életéért.

– Nézzünk szét egy pillanatra a városunkban, hogy mennyi értéket is hordoz magában, és az izgalmak még csak most jönnek. Különféle pályázatoknak köszönhetően megújul a múzeum, megújul a terek, az utak nagy része, és több intézmény bővítése, felújítása is megvalósul hamarosan – mondta el az országgyűlési képviselő, Vantara Gyula.

Az estet színesítette Benedekfi István, "Aranyerdő Ezüst mező" című darabja. Ennek érdekessége, hogy a zenemű eredetileg egy olaszországi felkérésre készült el 2014-ben, majd a darabot az Alföld Vonósnégyes felkérésére a művész átírta. A mű magyar motívumokat dolgoz fel két, egymástól elkülönülő tételben.

Ezután vette kezdetét a díjátadó. A gálán több olyan vendég is helyet foglalt, akik már megkapták a „Békéscsaba Kultúrájáért” címet. Idén Hajtmann Ildikó és a Békéscsabai Napsugár Bábszínház vehette át a rangos elismerést Vantara Gyulától és Kiss Tibor alpolgármestertől.

– Egy hozzám nagyon közel álló, bölcs ember azt mondta, hogy azok a legfontosabb dolgok az életben, amik a szívnek a legkedvesebbek. Nagyon sokat jelent számomra az, hogy itt, a szülővárosomban is elismertek, és egy ilyen megtisztelő díjjal kitüntettek – fogalmazott  Hajtmann Ildikó.

– Megtiszteltetés számomra, hogy itt állhatunk a színpadon. Azért hívtam fel a társulat tagjait, mert ez az ő érdemük, őket érinti  és illeti az elismerés – jegyezte meg a Napsugár Bábszínház igazgatója, Lenkefi Zoltán.

Az est zárásaként Benedekfi István zongoraművész és az Alföld Quartet varázsolta el a közönséget.

 

 

További programok »

FEL