Elismerés a Békéscsabai Napsugár Bábszínháznak

2018. január 22. 21:30 | behir

Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetést kapott a Békéscsabai Napsugár Bábszínház társulata, magas színvonalú művészeti tevékenységéért, példamutató, magas elhivatottsággal végzett munkájáért a magyar kultúra napján.

A békéscsabai bábjátszás története 1949. szeptember 9-én kezdődött, amikor megalakult a Mesevilág Bábcsoport. Történt ez akkor, amikor az országban a bábegyüttesek többsége kezdett szétszéledni. A kezdeti években Gellért Erzsébet vezette a bábegyüttest, aki 1961-ben adta át a stafétabotot Lenkefi Konrádnak. Az ő hatására vált jelentős hazai, majd nemzetközi tényezővé a Napsugár. 1962-től, néhány év leforgása alatt a nemzetközi találkozók ismert résztvevői lettek.

A nyolcvanas évek derekától több alkalommal vetődött fel, hogy a Napsugár legyen professzionális szervezet. 1999-ben megalakult a Napsugár Bábszínházért Kulturális Egyesület, majd 2005-ben létrejött a Napsugár Bábszínház Lenkefi Zoltán vezetésével. 2012. január 1-jétől Békéscsaba önkormányzata vette át a bábszínház fenntartását.

A teátrum szakmai munkáját a folyamatos innováció jellemzi, mind a technikai megoldások, mind a közönséggel való párbeszéd terén. A változatosságot, megújulást az új rendezők, tervezők meghívása is segíti. Ennek is köszönhető az a sokszínűség, amelyet az igényes munkára való törekvés köt össze.

Az innováció mellett a hagyományok ápolása is fontos a társulat számára. A Nemzetközi Bábfesztivál kivívta az UNIMA védnökségét, több alkalommal megkapta a magas színvonalú lebonyolításért járó nemzetközi diplomát. A 2018-as, idei esemény elnyerte a Minősített Európai Fesztivál címet, s versenybe száll a kiemelt fesztivál címért is. A bábfesztivál mellett 2014-ben, az országban egyedülálló módon indította útjára a társulat a Bábos Drámaíró Versenyt, amely mára a bábos szakma körében elismert rendezvénnyé nőtte ki magát, s határainkon túli résztvevőkkel is dicsekedhet.

A vezetés, a színészek, az adminisztratív, technikai-műszaki munkatársak az elmúlt 12 évben mindannyian azon dolgoztak, hogy a bábszínházba járó közönség, elsősorban a gyermekek, minőségi, színvonalas előadásokat láthassanak, és a nézőszám folyamatosan növekedjen. Ez mindenkitől elhivatottságot, a szakma iránti alázatot követelt és követel ma is. Az elismerések, az előadások elismerő kritikái, a bérletes nézők számának folyamatos növekedése és most s kitüntetés is markáns visszaigazolása a befektetett munkának.

További programok »

FEL