A kotyogós kávéfőző még mindig menő - így kell tisztán tartani

2021. április 4. 11:27 | Csiffáry Zsuzsanna

Megfigyeltem, hogy sokak otthonában fontos eszköz a kávéfőző, ám a modernebb készülékek megjelenése mellett továbbra is sokan szavaznak a kotyogós kávéfőzőre. Egy Lencsési lakótelepen élő békéscsabai lakos elmondta, hogy számára sokkal ízesebb kávé készül a hagyományos szerkezettel, valamint azt is elmesélte, hogy a rossz tisztítás akár a kávé ízére is hatással lehet. Éppen ezért néhány tisztítási folyamatot oszt meg a behir.hu olvasóival.

A kávé az egyik legnépszerűbb élvezeti cikk, sokan el sem tudják képzelni a reggeleket a reggeli szürcsölés nélkül. Különböznek a vélemények arról, hogy melyik elkészítési mód a legjobb. Vannak, akik az instant kávét részesítik előnyben, de sokan esküsznek az őrölt vagy filteres nedűre is, ahogy a kapszulás kávék is nagyon népszerűvé váltak. Viszont megfigyeltem, hogy sok ismerősömnél még mindig a kotyogós kávéfőző a kedvenc. S ahhoz, hogy a fekete ital tökéletes ízű legyen, fontos megfelelően tisztítani a kis gépezetet. A Lencsési lakótelepen kérdeztem egy szenvedélyes kávéfogyasztót - akit saját kérésére nem nevezek meg - elmondta, hogy ő hogyan tartja tisztán kotyogós kávéfőzőjét. 

Elmondta, hogy nem ajánlott mosogatógépben tisztítani, mivel az ilyen tisztítás károsíthatja a kávéfőző alkatrészeit, és szappanos maradványokat hagyhat maga után, így érdemes a kézi mosogatás mellett dönteni. 

A forró vizes öblítés mellett havi egyszer ajánlott beiktatni egy alaposabb, minden részletre kiterjedő tisztítást is, hogy az eszköz megőrizze jó állapotát, így a kávé íze is aromásabb marad. Ha a szűrőt eltömíti a zacc vagy a vízkő, égett ízű, nem megfelelő minőségű kávé lehet az eredménye. Meg kell várni, míg teljesen kihűlt az eszköz, majd ezután lehet szétcsavarni. Ki kell venni a gumitömítést és a tölcsért is. A mosdókagylót forró vízzel kell feltölteni, amibe belerakjuk az alkatrészeket, és pár percig áztatjuk azokat. Majd tiszta vízzel, szivaccsal elmossuk és konyharuhával szárazra töröljük a darabokat. 

Az alaposabb tisztítás érdekében a kávéfőző részeinek szétszedése után 1:8 arányban hígított ecetes vízzel és egy ronggyal kíméletesen kell átdörzsölni a kávéfőző alsó és felső részét, valamint a szűrőt és a tölcsért is, majd egy éjszakára ebben állni hagyjuk. Így megakadályozható, hogy a szelep a lerakódásoktól eltömődjön. Az esti áztatás után még egyszer érdemes átmosni, és így tartható fenn a kotyogós kávéfőző tisztasága, ami garantálja a karakteres kávét. 

 

További programok »

Itthon

Öthetes kikapcsolási moratóriumot hirdet lakossági ügyfeleinek az MVM

Az MVM 2024. november 29. és 2025. január 5. között több mint öthetes önkéntes kikapcsolási moratóriumot hirdet lakossági ügyfelei körében. Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően az MVM egyetlen lakossági ügyfelénél sem kapcsolja ki az áramot és a földgázt az ünnepi időszakban - tájékoztatta az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. szerdán az MTI-t.
13:10
FEL