A kávé az egyik legnépszerűbb élvezeti cikk, sokan el sem tudják képzelni a reggeleket a reggeli szürcsölés nélkül. Különböznek a vélemények arról, hogy melyik elkészítési mód a legjobb. Vannak, akik az instant kávét részesítik előnyben, de sokan esküsznek az őrölt vagy filteres nedűre is, ahogy a kapszulás kávék is nagyon népszerűvé váltak. Viszont megfigyeltem, hogy sok ismerősömnél még mindig a kotyogós kávéfőző a kedvenc. S ahhoz, hogy a fekete ital tökéletes ízű legyen, fontos megfelelően tisztítani a kis gépezetet. A Lencsési lakótelepen kérdeztem egy szenvedélyes kávéfogyasztót - akit saját kérésére nem nevezek meg - elmondta, hogy ő hogyan tartja tisztán kotyogós kávéfőzőjét.
Elmondta, hogy nem ajánlott mosogatógépben tisztítani, mivel az ilyen tisztítás károsíthatja a kávéfőző alkatrészeit, és szappanos maradványokat hagyhat maga után, így érdemes a kézi mosogatás mellett dönteni.
A forró vizes öblítés mellett havi egyszer ajánlott beiktatni egy alaposabb, minden részletre kiterjedő tisztítást is, hogy az eszköz megőrizze jó állapotát, így a kávé íze is aromásabb marad. Ha a szűrőt eltömíti a zacc vagy a vízkő, égett ízű, nem megfelelő minőségű kávé lehet az eredménye. Meg kell várni, míg teljesen kihűlt az eszköz, majd ezután lehet szétcsavarni. Ki kell venni a gumitömítést és a tölcsért is. A mosdókagylót forró vízzel kell feltölteni, amibe belerakjuk az alkatrészeket, és pár percig áztatjuk azokat. Majd tiszta vízzel, szivaccsal elmossuk és konyharuhával szárazra töröljük a darabokat.
Az alaposabb tisztítás érdekében a kávéfőző részeinek szétszedése után 1:8 arányban hígított ecetes vízzel és egy ronggyal kíméletesen kell átdörzsölni a kávéfőző alsó és felső részét, valamint a szűrőt és a tölcsért is, majd egy éjszakára ebben állni hagyjuk. Így megakadályozható, hogy a szelep a lerakódásoktól eltömődjön. Az esti áztatás után még egyszer érdemes átmosni, és így tartható fenn a kotyogós kávéfőző tisztasága, ami garantálja a karakteres kávét.