A kotyogós kávéfőző még mindig menő - így kell tisztán tartani

2021. április 4. 11:27 | Csiffáry Zsuzsanna

Megfigyeltem, hogy sokak otthonában fontos eszköz a kávéfőző, ám a modernebb készülékek megjelenése mellett továbbra is sokan szavaznak a kotyogós kávéfőzőre. Egy Lencsési lakótelepen élő békéscsabai lakos elmondta, hogy számára sokkal ízesebb kávé készül a hagyományos szerkezettel, valamint azt is elmesélte, hogy a rossz tisztítás akár a kávé ízére is hatással lehet. Éppen ezért néhány tisztítási folyamatot oszt meg a behir.hu olvasóival.

A kávé az egyik legnépszerűbb élvezeti cikk, sokan el sem tudják képzelni a reggeleket a reggeli szürcsölés nélkül. Különböznek a vélemények arról, hogy melyik elkészítési mód a legjobb. Vannak, akik az instant kávét részesítik előnyben, de sokan esküsznek az őrölt vagy filteres nedűre is, ahogy a kapszulás kávék is nagyon népszerűvé váltak. Viszont megfigyeltem, hogy sok ismerősömnél még mindig a kotyogós kávéfőző a kedvenc. S ahhoz, hogy a fekete ital tökéletes ízű legyen, fontos megfelelően tisztítani a kis gépezetet. A Lencsési lakótelepen kérdeztem egy szenvedélyes kávéfogyasztót - akit saját kérésére nem nevezek meg - elmondta, hogy ő hogyan tartja tisztán kotyogós kávéfőzőjét. 

Elmondta, hogy nem ajánlott mosogatógépben tisztítani, mivel az ilyen tisztítás károsíthatja a kávéfőző alkatrészeit, és szappanos maradványokat hagyhat maga után, így érdemes a kézi mosogatás mellett dönteni. 

A forró vizes öblítés mellett havi egyszer ajánlott beiktatni egy alaposabb, minden részletre kiterjedő tisztítást is, hogy az eszköz megőrizze jó állapotát, így a kávé íze is aromásabb marad. Ha a szűrőt eltömíti a zacc vagy a vízkő, égett ízű, nem megfelelő minőségű kávé lehet az eredménye. Meg kell várni, míg teljesen kihűlt az eszköz, majd ezután lehet szétcsavarni. Ki kell venni a gumitömítést és a tölcsért is. A mosdókagylót forró vízzel kell feltölteni, amibe belerakjuk az alkatrészeket, és pár percig áztatjuk azokat. Majd tiszta vízzel, szivaccsal elmossuk és konyharuhával szárazra töröljük a darabokat. 

Az alaposabb tisztítás érdekében a kávéfőző részeinek szétszedése után 1:8 arányban hígított ecetes vízzel és egy ronggyal kíméletesen kell átdörzsölni a kávéfőző alsó és felső részét, valamint a szűrőt és a tölcsért is, majd egy éjszakára ebben állni hagyjuk. Így megakadályozható, hogy a szelep a lerakódásoktól eltömődjön. Az esti áztatás után még egyszer érdemes átmosni, és így tartható fenn a kotyogós kávéfőző tisztasága, ami garantálja a karakteres kávét. 

 

További programok »

Itthon

Szarvas Város Napja – 302. születésnapját ünnepli a település

Kedden ünnepelték Szarvason a város újratelepítésének 302., és várossá nyilvánításának 58. évfordulóját. A napot a település három fontos helyszínén kezdték, az Erzsébet ligetben felavatták Sisi szobrát, majd a Letelepedési Emlékkövet koszorúzták meg az Ótemlomnál, ezt követően pedig zászlókat avattak a Történelmi Országközépnél.
16:39
FEL