A Körös-Maros Nemzeti Park versenyzője nyerte az Ifjú Kócsagőr Program fődíját

2022. szeptember 26. 07:30 | behir.hu

Nemes Hajnalka külföldi tanulmányúton vehet részt a romániai Erdélyi-szigethegység Natúrparkban!

Többnapos elméleti és gyakorlati kihívássorozatot követően, szeptember 23-án ünnepélyes ceremóniával zárult a 2022. évi Ifjú Kócsagőr Program. A kilencedik éve meghirdetett országos vetélkedőn az ország legjobb ifjú kócsagőrei, területi győztesei mérték össze rátermettségüket, szakmai ismereteiket – írja a Körös-Maros Nemzeti Park hivatalos oldala.

A tíz hazai nemzeti park igazgatóság legelhivatottabb kócsagőrei mérték össze tudásukat szeptember 21-23. között a házigazda Körös-Maros Nemzeti Park legértékesebb területein. A természetvédelmi őrök széleskörű, gyakorlati természetvédelmi feladatain alapuló versenyen a szakmai tudás mellett logikai és helyzetfelismerő képességeikről, valamint leleményességükről is tanúbizonyságot kellett tennie a résztvevőknek.

A nyitónapon minden versenyző egy előadás keretében adott számot a felkészítő természetvédelmi őr mentorával töltött kéthetes szakmai gyakorlata tapasztalatairól, majd mindannyian – egy kifejezetten számukra készített – könnyített természetőri vizsgát tettek.

A következő napon különféle izgalmas és érdekes terepi feladatok várták a jelölteket, összesen tíz helyszínen. Volt ahol rögtönzött szakvezetést kellett tartani; volt ahol fajfelismerés volt a feladat, máshol védett növény állományfelmérését kellett elvégezni. A hatósági feladatokat illegális fakivágók, terepmotorosok, tűzrakók helyszíni ellenőrzése jelentette.

Az Ifjú Kócsagőr Program idei győztese végül igen szoros versenyben Nemes Hajnalka lett, akit Halász-Szegedi Fruzsina a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője készített fel. Ők vihették haza a Tutajos és a Matula díjat, valamint további nyereményük, hogy egy ötnapos tanulmányúton vehetnek részt a romániai Erdélyi-szigethegység Natúrparkban.

 

 

További programok »

Világ

Decemberben ismét földközelbe kerül a Mars

Az elkövetkezendő tíz év legfényesebb és legnagyobb Marsa lesz látható egész decemberben az égbolton. A vörös bolygó december 1-jén ér földközelbe, majd december 8-án kerül szembenállásba a Nappal az égbolton. Szabad szemmel nézve csak a Jupiter látszik majd nála fényesebbnek.
2022. november 26. 06:39
FEL