A koraszülöttek valódi hősök – rájuk hívták fel a figyelmet

2019. november 18. 19:10 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Az országban több középület burkolózott lila fénybe november 17-én a koraszülöttek világnapján, így a gyulai Almásy-kastély is. A szervezők a rendezvénnyel az érintett családokra és a koraszülötteket ellátó szakemberek munkájára hívták fel a figyelmet.

Vasárnap délután gyermekzsivajtól volt hangos az Almásy-kastély előtti tér, ugyanis ide érkeztek az érintett családok és a szakemberek a koraszülöttek világnapja alkalmából. Sokan korábban érkezett gyermekkel látogattak el a rendezvényre, ahol lilába öltöztették a kastélyt. A világnap színe a hitet, a reményt, az együttérzést és a bátorítást jelképezi.

A Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány elnöke köszöntőjében kiemelte: Magyarországon a koraszülöttség a számok alapján népbetegségnek számít, mivel minden tizedik gyermek a vártnál korábban születik meg. Évente a 8 ezer érintett csecsemő közül 1500-an 1000 gramm alatti súllyal jönnek a világra.

– Hisszük, hogy ezek a koraszülöttek a legerősebbek, ők az igazi hősök, harcosok. Hisszük, hogy velük és a családokkal együtt van élet a Koraszülött Intenzív Osztály után is – hangsúlyozta beszédében Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed.

Az alapítvány elnöke megköszönte az áldozatos munkát a gyulai koraszülött intenzív osztály dolgozóinak. A főorvos kiemelte: azt a Békés megyei összefogást, amely lehetővé tette a koraszülött mentőautó beszerzését és üzembe állítását.

– Néhány napja egy nap alatt 750 kilométert ment a mentő. Aznap több helyre érkezett ki az autó Békés megyében, de szállított beteget Szegedre és Budapestre is. Reméljük, hogy egyre kevesebb lesz a munkánk, de ha mégis szükség van ránk, akkor rendelkezésre állunk, számíthatnak ránk, a Békés megyei koraszülött is ugyan azt az ellátást kapja meg, mint egy budapesti, szegedi, vagy bármelyik európai városban született csecsemő – mondta el Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed. Hozzátette: hálás a szülőknek, hogy a sok küzdelem ellenére fontosnak tartották az ünnepségen való részvételt. Mint mondta: a koraszülött ellátás rohamosan fejlődik, de a gyermekek életminőségét csak a szakemberek és a családok összefogásával lehet jobbá tenni.

 

Galéria

További programok »

Itthon

FEL