A PICikért ragyogott lilában a gyulai Almásy-kastély

2023. november 17. 20:00 | Kugyelka-Zámbori Eszter

November 17-én, a koraszülöttek világnapján ismét lila fényben ragyogott az Almásy-kastély. Az eseménnyel a szervezők szeretnék felhívni a koraszülöttek mentésében résztvevő, az egészségügyi dolgozók, a szülők és nem utolsó sorban a koraszülött gyermekek hősies küzdelmére a figyelmet.

A lila a reményt, a hitet és az eltökéltséget jeleníti meg, amelyek mind kellenek a korán érkezett babák ellátásához. Erre reflektált a Békés vármegyei koraszülöttek nagykövete a rendezvényt megnyitó beszédében.

– Aki állt már inkubátor mellett, az igazán megtanult reménykedni. Mi, "kora-szülők" pontosan tudjuk, hogy a viharfelhők idővel eloszlanak, és újra tiszta lesz az ég –  mondta el dr. Rózsavölgyi Katalin.

Az ötödik éve megrendezett eseményen a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány elnöke is köszöntötte a megjelenteket.

– Rendezvény minden évben arra küzdelemre hívja fel a figyelmet, amelyet a szülők és az egészségügyi dolgozók folytatnak a koraszülöttekért. Sajnos évek óta változatlan tendencia Magyarországon, hogy minden tizedik-tizenegyedik gyermek korábban érkezik. Minél korábban érkezik egy csecsemő, annál valószínűbb, hogy igen komoly légzési zavara legyen, és szükségessé váljon az emelt szintű ellátása. Az a legfontosabb, hogy a megfelelő időben és helyen megkapja a megfelelő ellátást. Ha van rá mód, megpróbáljuk olyan intézménybe szállítani amíg még a méhen belül van, ahol van koraszülött intenzív osztály. Amennyiben ez mégsem lehetséges, akkor időben értesítik a koraszülöttmentő csapatot és a helyszínen megkezdjük a csecsemő ellátását, majd a  megfelelő intézménybe szállítjuk. Közel öt év alatt nagyjából ezer csecsemőnek tudtunk már segíteni – mondta el dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed. Az alapítvány kuratóriumi elnöke hozzátette: idén először egy érzékenyítő programot is elindítottak a világnapon, amelybe a gyulai óvodásokat, óvodapedagógusokat és szülőket vonták be a koraszülöttek elfogadásával kapcsolatban. Elmondása szerint a program annyira jól sikerült, hogy jövőre az egész vármegyére szeretnék kiterjeszteni a programot.

 

Galéria

 

– A gyulai óvodások apró lila szíveket hajtogattak a péntek délutáni eseményre, amelyeket láthattak a rendezvény résztvevői. Jól látszott a szivecskéken, hogy csak a gyulai óvodákban is mennyi érintett gyermek jár, hiszen a koraszülött gyerekek alkotásán feltüntették azt – tette hozzá a szakorvos.

Az esős délutánon a Gyulavári kézimunka szakkör 120 babatakarót, 64 babasapkát és 15 játékot ajánlott fel a PIC (perinatális intenzív centrum) hőseinek. Az elmúlt öt évben összesen 915 babatakaró, 543 babasapkát és 335 játékot vihettek haza a kórházból a legkisebbek a kézimunka szakkör tagjainak köszönhetően.

A szakadó eső ellenére sok érintett család részt vett a programon, amely gyermekkoncerttel zárult.

További programok »

Gyula

FEL