A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek Békéscsabán

2021. február 25. 15:22 | Gyemendi Réka

Idén a korábbi évektől eltérően emlékezett február 25-én a kommunista diktatúrák áldozataira a békéscsabai önkormányzat. Egy korabeli képeket és történéseket magában foglaló, online füzetet állítottak össze az érdeklődőknek. Emellett a város vezetése szűk körben az emlékműhöz is kilátogatott csütörtökön.

Ezúttal a járvány miatt nem volt lehetőség a közös tiszteletadásra a Szabadság téri emlékműnél, így a Munkácsy Mihály Múzeum munkatársa, Forrainé Kovács Márta, valamint Ugrai Gábor, a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola történelem tanára korabeli képeket és történéseket tartalmazó, online füzetet állítottak össze az érdeklődőknek. A fotókat Vánsza Pál és a Munkácsy Mihály Múzeum archívuma biztosította az érdeklődők számára. Az összeállítás itt tekinthető meg.

Habár szűk körben, de a városvezetés is megemlékezett erről a napról. Szarvas Péter polgármester, dr. Bacsa Vendel jegyző és dr. Kiss Gyula aljegyző megkoszorúzta a kommunista diktatúrák áldozatainak emlékművét.

A polgármester kiemelte, hogy a kommunizmus időszaka hazánk legsötétebb korszaka volt, amely rengeteg áldozatot követelt.

– Emberek millióit végezték ki és nyomorították meg világszerte. Ez a mai tiszteletadás részvétnyilvánítás az önkormányzat részéről, de egyben egy olyan mementó is, hogy egy ilyen politikai rendszerre nincs szüksége a világnak, nincs szüksége Magyarországnak és nincs szüksége Békéscsabának – fogalmazott Szarvas Péter. 

Itthon

Az LMP továbbra is kiáll az őshonos nemzeti kisebbségek jogai mellett

A Lehet Más a Politika parlamenti frakciójának vezetője, Keresztes László Lóránt és Takács Péter, a párt dél-alföldi regionális elnöke tartott sajtótájékoztatót szerdán Békéscsabán. Kiderült, hogy az LMP az Európai Bizottság januári elutasító döntése után is tovább küzd a kisebbségek, köztük Székelyföld autonómiájáért.
2021. április 14. 18:42
FEL