A kolbászkirálynő is gyúr majd a fesztiválon

2023. október 18. 10:46 | Such Tamás

A Csabai Kolbászfesztivál előszobája volt a nemrégiben megrendezett Nemzetközi Szárazkolbász verseny. A kolbászcsörtét követően a zsűri kolbászkirályt, illetve ezúttal kolbászkirálynőt választott. Így a következő évben Balázs Tímea viseli a koronát – vele beszélgettünk.

(Egy kis érdekesség a cikk margójára: a tavalyi verseny 3. helyezettje Balázs Mihály Tamás, Tímea férje, míg a különdíjas maga Balázs Tímea lett.)

– Tamás, a férjem már gyerekkorában, több családi disznótoron vett részt – mondja a mezőberényi Balázs Tímea. – Majd egy jó húsz éve belefogott a kolbászkészítésbe, idővel én is beszálltam a gyártásba. Tamás már korábban többször is volt dobogós és egyszer kolbászkirály is.

Néhány éve egy ismerősük elkérte a családi receptet, mi több, még fűszert is kapott a titok mellé, de mégsem lett olyan finom a kolbász, mint az övéké.

– Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen disznóból készítünk kolbászt – hangsúlyozza. – Fontos, hogy mit veszünk ki belőle, a sertés milyen korú volt, milyen takarmányt fogyasztott, és sok minden függ a füstöléstől is. Minden a részletekben rejlik; a díjnyertes kolbász egyébként még decemberben készült.

A királynő a hétvégi fesztiválon nemcsak a díjat veszi át, hanem részt vesz a szombati kolbászgyúró versenyen is – a munkahelye (Kner Nyomda) négy asztalon domborít.

Elmeséli, három kislányuk van, az ikrek közül az egyikük nagy kolbászfaló.

További programok »

FEL