A Keménybe házhoz ment az egyetem

2022. november 29. 15:27 | Szabó Judit

A kecskeméti Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar tizennégy állomáson mutatja be képzési kínálatát. Békéscsabán, kedden a Kemény Gábor Technikumban tartották a NEUTECH - Neumann Technológiai Bázis programsorozat soron következő bemutatóját.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Kemény Gábor Technikum és a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kara közötti együttműködés még 2021 decemberében jött létre. Az együttműködés arról szólt, hogyan fogják egymás munkáját segíteni. 

– Az egyetem képzései nagyon szerteágazóak. Gyakorlatilag két helyszínen történik a bemutatás, az egyik egy konténer, a másik az iskola. A diákok mind a két helyszínen kicsit játékos formában, de mégis a képzések komolyságát megőrizve tekinthetnek be a mérnöki képzésekbe – fogalmazott Malatyinszki Péter, az intézmény igazgatója. 

A NEUTECH utazó digitális innovációs konténerben a diákok a GAMF Műszaki és Informatikai Kar, a Gazdaságtudományi Kar és a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar interaktív és gyakorlati bemutató foglalkozásain vehettek részt. A diákok továbbá fenntarthatósági szemléletű és pénzügyi kultúrát oktató előadásokat is meghallgathattak kísérőprogramként.

– Egy nagyon egyedi beiskolázási roadshowal készültünk idén is. A Neumann Technológiai Bázis egy modern, innovációs formában szeretné megmutatni azokat a szakmákat, azokat a képzéseket, tudást amelyeket a középiskolában, később az egyetemen tudnak majd elsajátítani – emelte ki Halczman Szilvia, a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karának beiskolázási igazgatója. 

 

Fotó: behir.hu

Az egyetem olyan előremutató és fenntartható technológiákat használó foglalkozásokkal készült, mint a mikrovezérlők programozása, a 3D-nyomtatás, de a diákok megismerkedhettek a hidrogén tüzelőanyag-cellás modellautó működésével is.

A térség országgyűlési képviselője szerint azért jó ez az együttműködés, mert az egyetem olyan megyei partnerekkel van kapcsolatban, amelynek révén a tanulók az egyetemen tanulva itt maradnak. 

– A Békés megyeiek és békéscsabaiak számára fontos, hogy akik kikerülnek a középiskolai életből, ha a tehetségük, a szándékuk és az elképzelésük ilyen, akkor továbbtanulhassanak. A továbbtanulás pedig akkor különösen jó, ha a kitűzött céljaikat a diákok meg is tudják valósítani itt, a megyében – fejtette ki Herczeg Tamás

Az utazó digitális konténer csütörtökig lesz Békéscsabán, melyet meglátogat az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium, a Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium valamint a szakképzési centrum két tagintézménye, a Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium és Nemes Tihamér Technikum és Kollégium diákjai is.

Galéria

További programok »

FEL