Megérkezett a NeuTech utazó egyetem a Kemény Gábor Technikumba

2023. október 17. 16:30 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Kemény Gábor Technikuma fogadta be kedden a kecskeméti Neumann János Egyetem úgynevezett utazó egyetemét. A különböző oktatási panelek a középiskolásoknak mutatják be azokat a legmodernebb technológiákat, amelyekkel majd a mérnökképzés alatt ismerkedhetnek meg.

A kecskeméti felsőoktatási intézmény és a békéscsabai középfokú oktatási intézmény együttműködésének a legfontosabb célja, hogy egy tervezhető jövő képet mutasson a tanulóknak.

– A Neumann János Egyetem GAMF karával 2021-ben vetettük papírra az együttműködést, azonban hosszú évekre visszamenő együttműködésünk volt már. Fontos ez azért is, hogy a tanulóink, akik logisztikai technikusnak vagy közlekedésüzemvitel-ellátó technikusnak tanulnak, azok legyenek képben a továbbtanulási lehetőségeket illetően. Tudják azt, hogy Kecskeméten, közel hozzánk elérhető a logisztikai mérnök-, illetve a járműmérnök-képzés – emelte ki Malatyinszki Péter, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Kemény Gábor Technikumának igazgatója.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum kancellárja elmondta, hogy tapasztalataik szerint a diákok egyre tudatosabban választanak középiskolát, annak megfelelően, hogy a későbbiekben melyik felsőoktatási intézménybe szeretnének bejutni.

– Ha egy jó együttműködés kialakul, amelynek jó szabályozott keretei vannak, akkor a diákok pontosan tudják, hogy milyen lehetőségeik vannak, mennyi kreditpontot tudnak szerezni és hogyan tudnak minél egyszerűbben, jó tanulással bejutni az általuk kiválasztott egyetemre – hangsúlyozta Uhljár Erik, a Békéscsabai Szakképzési Centrum kancellárja.

A kecskeméti Neumann János Egyetem tavaly indította útnak utazó egyetemét, a NeutTech-et. A Neumann Technológiai Bázis élményalapú programokkal mutatja be az egyetem képzéseit. A legújabb technológiát bemutató konténer alapvetően a fiatalok figyelmét hívja fel a felsőoktatási intézmény kínálatára.

– Akik középiskolában jól tanulnak, azok előtt egy nagyon jó életpálya áll. Tudatosan tudnak utána felkészülni az egyetemi életre. Fontos, hogy az előzetes ismereteik legyenek arról, milyen szakot választanak, miket fognak majd tanulni az egyetemen, milyen területen dolgozhatnak esetleg a későbbiekben. Ezt igyekszünk bemutatni – mondta el Halczman Szilvia.

A Neumann János Egyetem GAMF karának beiskolázási igazgatója hozzátette: ezeknek a bővebb ismereteknek a birtokában tudnak jól dönteni a diákok, és ha a motivációjuk megvan, a jó szakot választottak, akkor a sikeresség szinte garantált és jóval könnyebben fognak diplomát szerezni. Hangsúlyozta továbbá: ezeken az előadásokon tájékoztatják a diákokat arról, hogy hogyan tudnak plusz felvételi pontokat szerezni. A technikus képzés esetében például a szakmai ismeretek jelentős pluszt jelenthetnek. 

NeuTech utazó egyetem az ország 14 városában élményalapú programokkal mutatja be az egyetem képzési kínálatát. Emellett a kecskeméti felsőoktatási intézmény az idei Csabai Kolbászfesztiválon is jelen lesz, ahol hallgatóik által az egyik járműfejlesztő versenyre készült autót mutatják be és szabadulószobával is készülnek.

 

Galéria

További programok »

FEL