A kaszálások után valóságos madársereg lepi el a kardoskúti pusztát

2021. augusztus 27. 07:18 | behir

A nyári kaszálások után népes madárcsapatok gyülekeznek a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti pusztákon. Gólyák, gémek, kócsagok, vörös és kék vércsék szedegetik a rövid fűben jól látható pockokat, rovarokat.

A védett természetvédelmi területeken – a különböző madárfajok költése miatt – csak június 15-e után kezdődhettek meg a kaszálások. Kardoskút térségében a csapadékos tavasznak köszönhetően még a nyár derekán is jó minőségűek a gyepek.

A természetvédelmi területek egy részét legeltetéssel kezelik, másik részén kaszálásokkal oldják meg a feladatot. Utóbbira azért is szükség van, mert így tudják biztosítani a magyar szürkemarhák, illetve a racka és cigája juhok számára a téli takarmányt.                                                    

A kaszálások után szinte azonnal valóságos madárkavalkád jelenik meg a gyepeken. Nagy kócsagok, szürke gémek, vörös és kék vércsék, fehér és időnként fekete gólyák, szalakóták szedegetik a felbolygatott rovarokat, az előkerülő rágcsálókat. Gyakran feltűnik a levegőben egy-egy egerészölyv és barna rétihéja is.  

A legeltetésnél és a kaszálásnál egyaránt ügyelnek a mozaikosságra, mindig hagynak magas füves területeket is, hogy a kisebb-nagyobb állatoknak legyen hol elrejtőzniük.  

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

További programok »

FEL