A jubiláló nagycsaládosok harminc fának is esélyt adtak az életre

2019. november 16. 13:58 | Mikóczy Erika

A Békéscsabai Nagycsaládosok Egyesülete szombaton ünnepelte fennállásának harmincadik évfordulóját a CsabaParkban. A jeles jubileumra eljöttek az egykori és a mostani tagok, hogy egy igazán nagyra nőtt családban ünnepeljék az összetartozást, a szeretetet, a közösséget. Az évforduló tiszteletére 30 fát is elültettek a Pálinkamúzeum mögötti részen.

 
Szarvas Péter: Szoros a kapcsolat a város és a nagycsaládosok között

 

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere az egyesület tagjaival együtt ültetett fát a CsabaParkban a jubileumon. Mint mondta, a faültetésnek mindig több jelentése van.

– Itt most a harmincadik születésnap alkalmából harminc fát ültetünk, de az egyesület ezzel Békéscsaba zöldítéséhez is hozzájárul. És nem utolsósorban az akcióval harmincs fa kap esélyt az életre a nagycsaládosoknak köszönhetően – fogalmazott a polgármester.  

 

 

A behir.hu kérdésére Szarvas Péter azt is elmondta, mi az, amiben a város támaszkodhat a nagycsaládosokra, és mi az, amiben a nagycsaládosok számíthatnak lakóhelyükre?

– Szoros a kapcsolat Békéscsaba és a nagycsaládosok között. Az elmúlt években számtalan olyan intézkedést hozott az önkormányzat, amelyek a nagycsaládosokat is segítették. Ilyenek például a bölcsődei, óvodai fejlesztések, de a CsabaBaba vagy a Békéscsaba Hazavár program is. Tudjuk jól, hogy Békéscsaba jövője nagyrészt azon is múlik, hogyan alakul a város népességmegtartó ereje. Nagyon sok eleme van ennek, az egyik legfontosabb az, hogy figyeljünk oda a családokra, és különösen a nagycsaládosokra, azokra a felnőttekre, akik vállalták, hogy 3-4-5 vagy még több gyermeket nevelnek – fogalmazott a polgármester.

Szarvas Péter hozzátette, igyekezni kell a fiatalok számára olyan oktatási, egészségügyi és szabadidő-eltöltési lehetőségeket teremteni, amelyek vonzóak, sőt, vonzóbbak, mint máshol. Így reményeik szerint hozzájárulnak ahhoz, hogy amikor arról döntenek a fiatalok, hol szeretnének felnőttként élni, első helyen Békéscsaba szerepelhet majd.

– A Békéscsabai Nagycsaládosok Egyesülete nagyon komoly munkát végez már 30 éve. Polgármesterként köszönöm azt, hogy az egyesület vezetése rendszeresen szervez nagy létszámú programokat, összetartja a közösséget, és figyel arra, hogy a több gyermekesek kellő ismeretet kapjanak arról, hogyan tud a mai modern világban egy nagy család boldogulni – jegyezte meg Szarvas Péter.  

 

Hős Zsuzsanna: Az egyesületben mindent meg tudunk beszélni, itt otthon vannak az emberek

 

A CsabaPark rendezvénycsarnokában délelőtt kolbászgyúrással indult a program, de volt játszóház és ugrálóvár a gyerekeknek, különböző programokkal készültek. Hős Zsuzsanna, a Békéscsabai Nagycsaládosok Egyesületének elnöke szerint azonban a legfontosabb talán mégis az volt ebben az összejövetelben, hogy találkoztak, felidézhették a közös élményeket, emlékeket, és jót beszélgethettek.

 

 

– Most együtt lehettek azok, akik korábban voltak tagok, vagy jelenleg azok, hiszen az egyesület tagsága folyamatosan újul. Majdnem úgy működünk, mint a természet, mindig vannak olyanok, akik elmaradnak, mivel felnőnek a gyerekeik, de azért igyekszünk velük is tartani a kapcsolatot és nagyiként várjuk vissza őket. Vannak, akik már egy ideje szülők, ahol a kicsitől a nagyokig minden korosztályú gyermek megtalálható, és vannak olyanok is, akik még csak pár éve lettek szülővé, de apró gyermekeikkel is eljönnek – jegyezte meg Hős Zsuzsanna, hozzátéve, hogy az egyesületben tudnak egymásnak segíteni, akár egy-egy jó ötlettel.

Ahogy fogalmazott: „a család áll az érdeklődésünk középpontjában, ekörül forog a mi világunk. Ha kérdés merül fel akár a szoptatással, az óvodaválasztással, beiskolázással vagy a pályaválasztással kapcsolatban, mindent meg tudunk beszélni, mert itt otthon vannak az emberek.”

 

Miért jó nagycsaládban élni?

 

Azt mondják, nincsenek véletlenek… Amikor kérdezgettem, hogy ki miért vállalt nagycsaládot, miért szeret nagycsaládban élni, egymástól teljesen függetlenül valahogy mégis egy család három tagját sikerült megszólítanom.

 

 

Ancsin Róbert édesapa leszögezte, hogy mindenkinek csak javasolni tudja a nagycsaládot, mert szerinte így kerek a világ! Elmondta azt is, hogy ők már családjukkal és barátaikkal eleve sokan voltak, amikor eljöttek az egyesületbe, itt pedig még több barátjuk lett, a gyerekeik is összejárnak. Ancsinné Francziszky Klára szerint egy nagycsalád sok öröm és persze aggodalom is, de ahogy nőnek a gyerekek, egyre jobban kitanulja az ember az „anyamesterséget”. Ancsin Nikolett, az egyik lányuk pedig úgy fogalmazott, az jó a nagycsaládban, hogy mindig van, akire lehet számítani, akihez oda lehet fordulni, ha esetleg segítségre vagy csak egy jó szóra van szükségünk.

Bódi Tamás – akinek a családja egyébként az Ancsin család barátja – szerint nem jár sokkal több energiával a nagycsalád, viszont sokkal jobb, ha többen vannak. Mint mondta, a gyerekek egymást és persze a szülőket is formálják, így jobb, odafigyelőbb közösséggé lesznek.   

 

Galéria

 

További programok »

Itthon

Forgalomkorlátozások a Szarvasi úton – jó ütemben halad a kerékpárút építése

Békéscsaba önkormányzata a komplex, három fejlesztési elemből álló beruházást a „Békéscsabán, a Szarvasi úton kerékpárút, az Ipari úton és a Tevan Andor utcában gyalog- és kerékpárút, közvilágítás, valamint a Szabolcs utcában kerékpárforgalmi létesítmény létesítése” című, projektben készíti el 930 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével.
2020. július 5. 19:39
FEL