160 fát ültettek a HAGE telepére

2024. április 12. 15:00 | Such Tamás

A NAGISZ Csoporthoz tartozó HAGE Zrt. Békéscsaba melletti telephelyén, a társaság környezetvédelmi kezdeményezésének keretében a napokban 160 fát ültettek el a napokban. Az utolsó öt fa telepítése, ünnepélyes keretek közt péntek délelőtt zajlott.

Az elmúlt év őszén átadták a Hage Zrt. békéscsabai telephelyének új beruházását. Az 1970-es évek óta működő létesítményt 2022-ben lebontották és a helyén egy négy állattartó épületből álló, korszerű sertéstelep jött létre, összesen több mint 14 ezer négyzetméteres területen. A sertéstelep korszerűsítésének az utolsó fázisa a 160 fa elültetésével zárult.

 

Szarvas Péter és Lapos László – Fotó: Such Tamás / behir.hu

 

– Nagyon örülök akkor, amikor egy Békéscsabán működő cég nemcsak az alapfeladatainak tesz eleget, hanem a környezetvédelemre, a levegő tisztaságára is figyel – fogalmazott Szarvas Péter polgármester. – A NAGISZ Csoport egy nagyon jó példát mutatott: a Csanádapácai úti telephelyen 160 szilfát ültetett el, amelyek már jól igazodnak a jelenlegi klímaváltozáshoz.

Lapos László, a NAGISZ Zrt. sertéságazat vezetője elmondta, a környezet kultúrájának javítására minden telepüknél nagy hangsúlyt fektetnek. A faültetésnél eredendően a környezet gazdagítása, szépítése az egyik szempont, illetve a levegőminőség javítása.

 

Galéria

 

Megjegyezte, a sertéstenyésztés során a legnagyobb költség a takarmány előállítása, illetve szállítása. Az ellőállítást a NAGISZ Csoporthoz tartozó nádudvari takarmánykeverő látja el. Annak érdekében, hogy az út- és környezetterhelés kisebb legyen, Békéscsabán megfelelő kapacitású szemestermény tárolásuk van. A központból csak koncentrátumot szállítanak, a táp kétharmadát itt helyben keverik.   

– A régi sertéstelep körülbelül 7500 férőhely kapacitású volt, az új pedig 15 ezer. Ezt a kapacitásnövekedést a korszerű technológia azzal hálálja meg, hogy a régi telep bűzkibocsátási lehatárolása 300 méteren volt, a jelenlegi azonban telephatáron belül van, azaz a megnövekedett létszámmal is kevesebb a bűzkibocsátása – jegyezte meg Tóth Gyula, a NAGISZ Zrt. környezetvédelmi csoportvezetője.

 

További programok »

FEL