A jövő tornászait keresik

2016. január 15. 15:55 | behir.hu

Január 27-én és 28-án nyílt napot tart a Torna Club Békéscsaba. Az egyedi iskolarendszerrel és eredményes múlttal rendelkező egyesület a szeptemberben induló sportosztály tanulóit, tornászait keresi, akik a jövő bajnokai is lehetnek majd.

Lukács József mesteredző a legifjabb tornászok foglalkozásán figyeli a tehetségeket. A Bukfenc Akadémián immár hosszú évtizedek óta fogadják az óvodás gyerekeket, akik közül az elmúlt esztendőkben is sokan folytatták az iskolás években ezt a sportágat. A délutáni foglalkozások alkalmával egyrészt megismerkedhetnek a torna alapjaival, és akár kedvet is kaphatnak ahhoz, hogy komolyabban elkezdjék ezt a sportágat.

- Nem születünk egyformának, de alakítani mozgással nagyon sokat lehet, hogy szépen tudjon járni, szaladni, állni, a mozgása koordinált legyen. 10-12 óra alatt látható eredménye van a munkának, és későbbiekben azokból, akik tornászokká válnak, akár  bajnokok is születhetnek – fogalmazott a mesteredző.

A Rácz Lukács Tornacsarnokot minden hétköznap délelőtt és délután a legfiatalabb tehetségek töltik meg. Az első osztályos Potocska Polla például Telekgerendásról került be a csabai klubba, de akad olyan ifjú tornász is, aki nagyon korán kezdte el a sportágat és már az első látogatás alkalmával megtetszett neki az itt folyó munka.

A női torna egyik fellegváraként működő klubnál már az 1980-as években elindult az az egyedülálló iskolarendszer, amelyben kialakították a megfelelő összhangot a tanulás és a tornászok képzése között. A közelgő beiskoláztatáshoz kapcsolódóan nyílt napon ismerkedhetnek meg az érdeklődők az egyesülettel. Ezeken az alkalmon különböző feladatok során mérik fel az érkező gyerekek képességeit, de emellett lehetőség nyílik arra is, hogy a szülők, valamint a leendő első osztályosok megismerkedjenek az itt dolgozó edzőkkel.

- Ilyenkor a gyerekek körfeladat formájában minden egyes edzőnél megfordulnak. Különböző feladatokat kell végrehajtaniuk, például gyorsasági, lazasági, ügyességi elemeket, amikből a szakembereink, a szakedzőink, mesteredzőink már látják, hogy kik azok a kislányok, akik az átlagnál ügyesebbek és érdemes lenne velük foglalkozni – hangsúlyozta Fóri Márta, a Torna Club Békéscsaba ügyvezetője.

A kiválasztás szempontjából meghatározó nyílt napokat január 27-én, szerdán és 28-án, csütörtökön tartják, a foglalkozás mindkét nap 17 órától kezdődik.

Kovács Dávid

FEL