Névadója vígjátékát tűzi műsorra a Jókai

2024. február 27. 18:03 | Fajó Attila

Jókai Mór vígjátékát tűzi műsorára a békéscsabai Jókai Színház. A darab sajtónyilvános olvasópróbáján Halasi Imre rendező, Jászai Mari-díjas Érdemes művész és Seregi Zoltán színház igazgató mutatták be az előadást.

Csodás birtok, szinte ingyen – ki tudna ellenállni egy ilyen ajánlatnak? Hősünk, Koromfi semmi esetre sem, akinek alig kell a pénztárcáját kinyitni, hogy mesés birtokhoz jusson, ráadásul teljes személyzettel és egy grófkisasszonnyal. Arról azonban nem tájékoztatják, hogy újdonsült birtokának összes lakója félnótás vagy dilinyós, így Koromfinak ki kell valamit találnia. Hősünk azonban nem az a fajta, akit holmi problémák visszarettentenek a céljától: forradalmian új gyógymódot eszel ki, amit mi, nézők igen mulatságosnak fogunk találni. A darab persze nem marad adós romantikus szerelemmel sem.

– A műfaji meghatározásunk tipikusan XIX. századi: "bohóság zenével". Jókai, akit elsősorban regényíróként ismerünk, színházi műfajban is elismerésre méltót alkotott. A romantika korába kalauzoló A bolondok grófja könnyed hangvételű, vidám, zenével kísért darab – fogalmazott a darabot dirigáló Halasi Imre Jászai Mari-díjas érdemes művész.

Az előadás látványvilága az ábrázolt kornak megfelelő, tekintve, hogy a mű 1887-ben íródott – hangzott el az olvasópróbán. Egyed Zoltán díszlettervező hangsúlyozta: a díszlet a rendezői koncepciót szolgálja majd, a romanticizmus sejtelmességével. A színház munkatársaival együtt a díszlettervező egy olyan játékteret hoz létre, amelyben mindennek kijelölt helye van és okkal tűnik fel ott, ahol.

A bemutatóra március 27-ig kell várnia a közönségnek.

 

Galéria

 

További programok »

Kultúra

FEL