A Jókai színház koncerttel kedveskedett az idősotthon lakóinak

2020. május 23. 15:09 | behir

Új helyszínnel bővült Békéscsabán A színház házhoz megy sorozat: Csonka Dóra, Nagy Róbert és Szász Borisz május 22-én az Ady Endre utcai idősotthon lakóinak adott koncertet. Az idősotthon lakói örömmel fogadták és hálás tapssal jutalmazták a Jókai Színház művészeinek szabadtéri koncertjét.

A Békéscsabai Egyesített Kistérségi Szociális Központ intézményvezetője a médiából értesült arról, hogy az országban több helyen volt már hasonló kezdeményezés, és a békéscsabai lakótelepekre is „házhoz megy” a szórakoztató műsor – írja a színház weboldala. Bátori Zsuzsanna ezért megkereste a Jókai színház vezetőit és meghívta az utazó koncertet az Ady Endre utcai Idősek Otthonához.

– Arra gondoltam, kedveskedünk egy szép programmal a bentlakóknak és a gondozóknak, a mentális állapotukat kicsit rendbe tudjuk hozni egy ilyen programmal. A vészhelyzet miatti bezártság, a hozzátartozók látogatásának hiánya komoly kihívást jelent mindenkinek, hogy ezt ellensúlyozzuk, próbálunk kicsit hangulatot vinni a mindennapokba. Körülbelül 50-60 lakónkat ki tudjuk ültetni a nagy kertben, egymástól kellő távolságban, a színészek pedig a kapubejárón kívül adják a műsort – fogalmazott az intézményvezető.

Bátori Zsuzsanna hangsúlyozta, hogy többféle programot szerveztek már, de ilyen jellegűt, mint ez a koncert, még nem. A vészhelyzet kezdetén csak házon belül, egyéni foglalkozás volt engedélyezve, egyéni mentális támogatást igyekeztek nyújtani a gondozottjaiknak, mindenkinek külön a saját szobájában. Azután, ahogyan enyhítették a korlátozást, rendeztek például gofrisütést, virágot ültettek a kertben.

– Minden héten igyekszünk kitalálni valamit, ami kicsit jobb kedvre deríti, feldobja az időseket. Először egyéni foglalkozások voltak, például torna, aztán lehetett kicsoportokban találkozni. Bízunk benne, hogy lassan, lassan, óvatosan, a szabályokat betartva, visszatér a normális élet – tette hozzá.

A Békéscsabai Jókai Színház művészei népszerű operettekből, musicalekből adtak elő részleteket, ismert táncdalokat énekeltek, felcsendült például a Lila ákácból a Mindig az a perc kezdetű sláger, Szécsi Pál, Poór Péter, Koós János és Máté Péter ismert száma. A Lili bárónő, a Csókos asszony és a Marica grófnő duettjei, a Fekete Péter és az Erzsébet című operett kettősei is elhangzottak.

 

További programok »

Kultúra

Ez egy nem normális szakácskönyv: Megjelent Péter Erika legújabb kötete

Ez egy nem normális szakácskönyv címmel megjelent Péter Erika legújabb verses-recept kötete. Az író a Békés Megyei Könyvtárban megrendezett könyvbemutatón elmondta, hogy a kötet összeállításában a szakácskönyvek iránti fokozott érdeklődés inspirálta. Az író verses receptjeivel szeretné motiválni azokat, akik nem szeretik a verseket, illetve kevésbé járatosak a konyhában.
17:32
FEL