A hatvanéves Kiss Ottót köszöntötték a Bárka rendhagyó irodalmi estjén

2023. október 10. 08:25 | Kovács Andrea

Kiss Ottó október 10-én ünnepli hatvanadik születésnapját. A József Attila-díjas szerzőt ebből az alkalomból a Bárka munkatársai beszélgetéssel egybekötött könyvbemutatóval köszöntötték hétfőn, a Sík Ferenc Kamaraszínházban. A rendhagyó irodalmi esten a vadonatúj Ég Bolt című gyermekvers kötetét és az újra kiadott Csillagszedő Márió című művét is megismerhette az ünneplő közönség.

Kiss Ottó író, költő 1963. október 10-én született Battonyán. Az elsősorban gyermekeknek írt műveiről ismert szerző 2000 óta a Bárka című folyóirat irodalmi munkatársa.

– Kettős ünnep ez a mai, ugyanis Ottó kedden 60 éves, de új művét és a régi klasszikus nagyhírű kötetét, az új kiadásban megjelent Csillagszedő Máriót is bemutatjuk a közönségnek. Ezekről és régebbi műveiről mi öten, a Bárka szerkesztői kérdezzük, Bartus Gyula és Kovács Edit színművészek pedig az általunk választott részleteket olvassák fel a könyvekből vetítette előre az est tartalmát Elek Tibor, a Bárka főszerkesztője.

Mint mondta, Kiss Ottó az egyetlen irodalmi munkatársuk és szinte a kezdetektől velük van. Kiemelte, hogy azóta végigkövették az egész eddigi pályáját, így nagyon sok közös élményük van: Bárka estek, könyvbemutatók, kirándulások, egyéb személyes baráti, családi rendezvények, vagyis nagyon sok minden fűzte össze vele őket az elmúlt évtizedekben. Hangsúlyozta: ezért is megható ezt a szép kerek születésnapot az íróval együtt ünnepelni.

 

 

Ezután Kiss Ottó vette át a szót, aki arról beszélt, hogy az Ég Bolt című könyve alig egy hete van a boltokban, a Csillagszedő Márió pedig 2002-ben jelent meg először, azóta viszont nagyon sok minden történt vele: tévéfilm, hangoskönyv, színházi és bábszínházi feldolgozások, tankönyvek készültek belőle és ez már a sokadik kiadása. 

– A mű egy óvodáskorú kislány szemszögéből elmesélt szabadverses családtörténet. Annak idején megkapta az év könyve díjat és akkor úgy határozták meg az indoklásban, hogy megteremtette a szabad gyerekverses családregény műfaját. Az új művem, az Ég Bolt pedig hasonló a Márióhoz, de ebben egy kamaszfiú mesél az első szerelemről, szintén szabadverses formában – ismertette a szerző a kötetek tartalmát.

Az író hozzátette: a Csillagszedő Márió hat éven felülieknek, míg az új kötete 12 éven felülikenek szól. 

További programok »

FEL