Magas víztartalma mellett többféle vitamin van a görögdinnyében. Legtöbben a hagyományos módon, önmagában fogyasztják a gyümölcsöt, pedig másképpen is fel lehet használni - olvasható a Magyar Idők oldalán.
A meleg időjárásnak köszönhetően akár szeptember közepéig is elnyúlhat a dinnyeszezon, amelynek nemcsak a termelők, hanem a fogyasztók is örülhetnek. Magyarország egyik legkedveltebb gyümölcse ugyanis a görögdinnye. Sikerének több oka van, viszonylagos olcsósága mellett a magas víztartalma miatt kedvelt az Afrikából származó gyümölcs.
A görögdinnye felhasználásának és fogyasztásának azonban sok, de annál kevésbé ismert módja van. Erről kérdezte a lap Földi Rita gasztro- és életmódbloggert.
– Alapvetően a dinnyét jól behűtve érdemes fogyasztani, az idősebb generáció szerint egy szelet fehér kenyérrel az igazi – meséli Földi Rita a klasszikus fogyasztási szokásokat, de hozzáteszi, hogy gasztrobloggerként jóval több variációval is kísérletezett már. Az egyik ilyen megoldás a dinnyesmoothie, melynek elkészítése roppant egyszerű: a gyümölcsöt a kimagozást követően fel kell darabolni, majd egy marék jéggel összeturmixolni. A hűsítő italt ízlés szerint mézzel, lime-mal vagy mentával is lehet ízesíteni.
Földi Rita szerint a görögdinnyét a kerti sütögetések alkalmával is fel lehet használni. – Grillezéskor nem csak húsokban érdemes gondolkodni. A sült csirkemell mellé például grillezhetünk dinnyét is. Enyhén megsózom a dinnyeszeleket, és már mehet is a grillrácsra – osztja meg az első hallásra kissé extrémnek tűnő tippet a Life & Trend blog alapítója, akinek van ötlete arra is, hogy a dinnyét hogyan használjuk fel, ha édességet akarunk készíteni. Ehhez a kimagozott dinnyét össze kell turmixolni mézzel vagy egyéb édesítővel, valamint egy kevés vízzel. Ezután fagyasztóba tesszük, majd tízpercenként villával átkeverjük.
– Ezt öt-hat alkalommal megismétlem, és már fogyasztható is a hűsítő, dinnyés finomság. A krémesebb állag eléréséhez át is lehet turmixolni még egyszer – ecseteli az életmód-tanácsadó.
A népszerű gyümölcsből készíthető leves is, még ha meglepően is hangzik. Földi Rita a görögdinnyét egy különleges gazpachós recept alapanyagaként is tudja ajánlani. A gazpacho a spanyol konyha készítménye, olyan leves, amelyet jellemzően hidegen tálalnak.
– A kimagozott dinnyét turmixgépbe teszem kaliforniai paprikával, szárzellerrel, lila hagymával, kígyóuborkával és paradicsommal. Pirított kenyeret, kevés fokhagymát, friss bazsalikomot, olívaolajat, kevés ecetet adok hozzá, és ízesítem őrölt fekete borssal és sóval. Összeturmixolom, átszűröm és hűtőbe teszem egy órára – magyarázza a blogger, aki kiemeli: a dinnye kitűnő vízhajtó, vesetisztító és salaktalanító is egyben.
Forrás: Magyar Idők