A Gyulai Végvári Napokon visszarepülhetünk a középkorba

2016. július 28. 11:10 | behir.hu

A törökök 450 évvel ezelőtt ostromolták a gyulai várat, a magyar vitézek több mint 100 esztendővel később, 1685-ben foglalták vissza az erődöt. Többek között ezeket az eseményeket idézik meg hagyományőrző csapatok, korabeli ruházatban és fegyverekkel a hétvégén megrendezendő Gyulai Végvári Napokon. A sáncok már állnak a gyulai vár tövében, több árus is megérkezett a térre, lassan minden készen áll ahhoz, hogy péntektől vasárnapig (július 29-31-én) a középkorba utazzanak vissza az érdeklődők.

 – A gyulai nyár legnagyobb szabású programja a Gyulai Végvári Napok, amely az Alföld egyedülálló és különleges rendezvénye. Olyan fesztivál, amely máshol nincsen, hiszen egy középkori várban, hagyományőrző vitézek, középkori ruhákban mutatják meg, szimulálják, hogy 1566 nyarán hogyan zajlott az ostrom és 1695-ben hogyan vették vissza a várat a keresztény csapatok – mondta dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere.

Csikány Tamás hadtörténésztől megtudtuk, hogy elsősorban a szigetvári hős, Zrínyi Miklós önfeláldozása ismert az emberek számára, Kerecsényi László várkapitányról azonban kevesebb szó esik. Hozzátette, hazánk legjobb hagyományőrző csoportjai és egy szlovák csapat idézi meg ezt a korszakot, mutatja be a fegyverzetet és a harcászatot a hétvégén, Gyulán.

– Leginkább a bátorság, a felkészültség, a tűzfegyverek kezelésében való jártasság az, ami eldöntött egy harcot akkoriban. Most itt is láthatják majd a nézők, ahogy pengenek a kardok, ahogy megtöltik az elöltöltős fegyvereket a katonai hagyományőrzők, akik ügyelnek arra, hogy valóban minden korhű módon jelenjen meg – tette hozzá Csikány Tamás.

Katona Katalin, az Erkel Ferenc Kulturális Központ ügyvezetője kiemelte, hogy egy különleges időutazásban lehet részük a látogatóknak, hiszen az érkező csapatok a felállított táborban töltik majd minden percüket.

– A táborban be lehet pillantani a reggeli ébredéstől kezdve a mindennapok megélésébe, de a harci bemutatókon keresztül az esti mesemondásig, a gyerekek interaktív foglalkozásokon való részvételéig, az íjász- és fegyverbemutatókig minden a kor felidézését szolgálja  - jegyezte meg Katona Katalin.

A Gyulai Végvári Napokon a zenei programok is helyet kapnak. Pénteken a Hooligans zenekar, szombaton Rúzsa Magdi lép fel, Hevesi Tamás pedig a vasárnap estére készül egy különleges koncerttel.

A Gyulai Végvári Napok részletes programja idekattintva tekinthető meg.

FEL