A gyulai hősök előtt tisztelegnek három napon keresztül

2019. július 24. 16:11 | Szendi Rita

Az 1566-os ostrom emlékére rendezett Gyulai Végvári Napokra ebben az évben több, mint kétszáz hagyományőrző érkezik Gyulára.

A fürdővárosban immár kilencedik alkalommal rendezik meg a fesztivált, melynek célja a hagyományőrzés és a hősök előtti tisztelgés. A rendezvény péntek este egy felvonulással veszi kezdetét. A szervezők célja, hogy a fesztiválra érkezők egy időutazáson vehessenek részt, korhű jelmezbe öltözött várvédők és a katonai bemutatók révén.

– A fesztiválra látogatók a három nap alatt hadtörténeti pillanatképeket tekinthetnek meg, illetve a korszak gasztronómiai- és viseletkultúráját ismerhetik meg, majd vasárnap délután láthatják a hiteles, 1566-os csatajeleneteket a várkertben – fejtette ki Katona Katalin, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum NKft. ügyvezetője.

A város polgármestere hangsúlyozta, hogy a rendezvény elsősorban a hagyományőrzésről és a gyulai várvédők hőstette előtti tisztelgésről szól, mely nagy népszerűségnek örvend mind a gyulaiak, mind a városba érkezők körében.

– A Gyulai Végvári Napok a város legnagyobb volumenű és vonzóképességű, ingyenes rendezvénye a turisztikai szezon közepén, amelyet 2011 óta tartunk ebben a formában. A rendezvénynek kettős célja van: az egyik a szórakoztatás, a másik pedig a hagyományőrzés – fogalmazott Görgényi Ernő.

A három napon át tartó rendezvény mind a fiataloknak, mind az idősebb korosztálynak tartogat izgalmakat – tette hozzá a polgármester.

További programok »

Gyula

Családi napra várták az érdeklődőket Gyulán

Második alkalommal rendeztek családi napot a Sanitas Diagnosztikai és Rehabilitációs Központban szombaton, Gyulán. A programon többek táncbemutatókkal, élményautózással és kézműves programokkal várták a kicsiket és nagyokat.
2024. június 15. 18:38
FEL