Látványos volt a Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválja Gyulán

2019. augusztus 19. 18:51 | Szendi Rita

Eredeti, a hagyományoknak megfelelő, tradicionális néptánc és zene. Idén is ez a legfőbb ismérve a Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiváljának, amelynek a hétvégén Gyula adott otthont. városában.

Négy napon keresztül minden a táncról, a zenéről szólt a történelmi szépségű fürdővárosban. A kimondottan színes palettán – a hét különböző ország tizenhat tánccsoportja mellett – bemutatkozott a teljes Nagy-Magyarország igazi, máig élő folklórja.

A fesztiválon az öltözet is nagy hangsúlyt kapott, nemcsak a tájegység autentikus táncainak bemutatása. A nemzetközi fesztiválon az ősöktől fennmaradt táncok mellett az aláfestésről, a dalokról, a zenéről is a fellépők gondoskodnak.

A 16 tánccsoport között voltak olyan hagyományőrzők is, akik az egzotikus Kolumbiából és Hongkongból érkeztek.

– Mindenki tudja most már huszonötödik éve, hogy augusztus vége felé a folklóré a főszerep. Idén négy, nagyon rangos külföldi csoportunk van Törökországból, Szerbiából, Kolumbiából és Görögországból. Rajtuk kívül 12 magyar együttes érkezett a Kárpát-medence különböző területeiről, de voltak gólyalábasok, zenekari koncertek, profi táncosok, utcaszínház is – fejtette ki Patyi Zoltán, a Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiváljának művészeti vezetője.

A délutáni és az esti színpadi produkciók mellett Gyulán a sétálóutcán, a fürdőben, a piacon, a templomban is felbukkant a folklór legkiválóbb képviselői.

További programok »

Gyula

FEL