Nőrablás és középkor Gyulán

2016. július 30. 13:32 | behir.hu

A középkorba visszanyúló időutazás első napján emléktáblát avattak, majd látványos felvonulással elkezdődtek a Végvári Napok Gyulán.

Felbolydult a belváros péntek este, hiszen hagyományőrző csapatok töltötték meg az utcákat. Sokan álltak meg telefonnal a kezükben, hogy videót készítsenek, de többen csatlakoztak a különleges menethez. Összesen tizennégy csoport vett részt a programban, hazánk legjobbjai mellett Szlovákiából is érkeztek vendégek. A csapatok ezután visszatértek a vár tövébe és felsorakoztak egymás mellett az ünnepélyes megnyitóra.

- Sokan voltak, jó hangulat volt, visszafelé nőket is raboltunk, a török korban ez jellemző volt, úgyhogy tartottuk a hagyományokat. Nagyon sok lelkes embert láttam, úgyhogy jó élmény volt – emelte ki Gyenes Gábor, aki a Kerecsényi László Íjász Egyesület tagja és a török tábort erősíti ezen a fesztiválon

Miután mindenki visszatért a várhoz, hivatalosan is megnyitották a rendezvényt.

- Egy középkor végén épült vár falai között és előtt hagyományőrző csapatok küzdenek egymással, autentikus környezetben, hiteles emberek mutatják be nekünk, hogy hogyan folyt 1566 nyarán az ostrom, amelynek eredményeként elesett a vár. Az idei évnek aktualitást ad, hogy a harcok 450. évfordulójára emlékezünk – fogalmazott dr. Görgényi Ernő polgármester.

A látogatók ezen a hétvégén betekintést nyerhetnek a végvári katonák életébe, illetve csatajeleneteken keresztül megismerhetik a kor hadászatát. A rendezvény alatt folyamatosan tartanak bemutatókat hagyományőrző egyesületek. Szombaton tüzérségi bemutató, agárfuttatás és fegyverbemutató várja az érdeklődőket, majd este nemzetközi katonai hagyományőr csapatok idézik fel a Gyulai vár ostromát. A szombati nap sztárvendége Rúzsa Magdi lesz. A rendezvény utolsó napján a gyerekek hétpróbaversenyen vehetnek részt, majd a keresztény és török seregek szemléje után a gyulai vár visszafoglalása is lezajlik. A rendezvény minden napja ingyenesen látogatható.

FEL