126 év történelme három napba sűrítve a Gyulai Végvári Napokon

2019. július 27. 19:01 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Közép- Európa egyetlen máig épen maradt – XV. századi – síkvidéki téglavárának szomszédságában rendezik meg idén is a Gyulai Végvári Napokat. A gyulai vár évszázadokon keresztül volt nem csak Magyarország, hanem egészt Európa erős védőbástyája. A történelmi tragédia – az ostrom- 1566 nyarán kezdődött.

Szombaton a hagyományőrzők csoportok ismét eljátszották a török ostromot. Megérkezett Pertef pasa 30 ezer főt számláló állig felfegyverzett oszmán seregével a palánk fal elé, ahol még az ostrom előtt letáboroztak. A katonák gyakoroltak. A harc előtt ettek-ittak, pihentek amíg tehették, a fegyverkovácsaik a güzelek pedig dolgoztak. Ezek a korabeli életképek fogadják a fürdőváros látogatóit ezen a hétvégén.

Az érdeklődők megnézhetik a török sátrak berendezését, ahol a díszes, színes párnák a puha pamlagok, és még az edények is hű másai a XVI. századiaknak, ahogy maguk a fegyverek, valamint az öltözékek is.

– Próbálom az általam elképzelteket minél hitelesebben bemutatni. Mind azt a környezetet, ami a megszálló török hadsereg egyik tisztjét körülvehette. Igazából a török főúri életet szeretnénk a közönség elé tárni – mondta el Boroviczényi Attila, a Várőrség Alapítvány alapítója.

Az akkori feljegyzések szerint a hatalmas túlerővel szemben csupán két ezer katona védelmezte a gyulai várat. Közöttük a – bátor marhahajcsárok – a kor zsoldos katonái a hajdúk, akinek viseletét is láthatja a Végvári Napok közönsége. A hajdúkra jellemző szablyából, fokosból és rövidcsövű puskából álló jellegzetes fegyverzet, a ruha, a gyapjú nemezből készült tollas kalap, a mente, a dolmány, a tarisznya mind-mind megtalálható.

A nézőknek számos fegyver és harcászati bemutatót rendeznek, ahol többek között azt is bemutatják, hogyan védték a csatában a katonák a pusztító erejű ágyúkat.

– A korabeli viseletek és fegyvezet leírását legtöbbször történészektől, vagy történelmik leírásokból, fametszetekről és különböző hivatalosnak vagy hiteleseknek tekinthető forrásokból próbáljuk beszerezni. Bár nagyon nehéz ma Magyarországon olyan típusú anyagokat szerezni, mint amilyenek a 16-17 században léteztek – mondta el Magyar István, a Gyulai Végvári Napok főkapitánya.

A Gyulai Végvári Napok legfontosabb célja a 16. század, és az korabeli tábori élet hiteles bemutatása. Az eseményen nem csak a török - a magyar- sereg mindennapjaiba, szokásaikba nyerhetnek bepillantást a látogatók, hanem magát az 1566-os csatát is újrajátsszák a hagyományörzők. Sőt vasárnap 16 órakor visszafoglalják az oszmánoktól a várat, hiszen az 1693-as csatát is újra játszák a hagyományőrzők. Ide kattintva nézheti meg a Gyulai Végvári napok programját, amely este Magna Cum Laude koncerttel zárul.

Galéria

További programok »

FEL