„A Gyulai és a Dobozi út közti összekötőn barbár módon metszették a fákat”

2021. január 6. 13:22 | Such Tamás

A minap kaptunk egy olvasói észrevételt, miszerint a Gyulai és a Dobozi utat összekötő, közel négy és fél kilométeres szakaszon több kilométeren keresztül „nagyon barbár módon metszették le” az útszéli bokrokat, kisfákat. Rákérdeztünk a miértre.

Olvasónk továbbá azt is nehezményezi: „Nem igaz, hogy nincs egy emberibb alternatíva.” Elmondása szerint még évekkel ezelőtt a szakemberek valóban kézzel vágták le a növényeket.

Mindezzel kapcsolatban Pécsi Norbert Sándortól, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetőjétől az alábbi választ kaptuk:

„A képeken látható szakaszon úgynevezett cserjéző adapterrel végeztünk beavatkozásokat, ami egy tengely köré szerelt, a kasza-adapterhez képest nagyobb tömegű vágókésekkel ellátott eszköz. Munkatársaink rendszerint traktor kaszagémjének végére szerelve használnak ilyen típusú berendezéseket és igyekeznek úgy dolgozni vele, hogy a képeken látható állapotokat ne hagyjanak maguk után. Ezért vagy tövig vágják vele a bozótot vagy utólag kézi kiegészítő munkával fejezik be a munkát. A kézi korrigáló beavatkozásokat még a tavaszi időszakban elvégzik munkatársaink.”

 

Galéria

 

Duray Balázs geográfus, a Hatvanezer Fa Egyesület (60K) tagja elmondja, véleményük szerint ez egy szükséges útkarbantartási munka, amit persze el lehetne szebben is elvégezni. Példaként megemlíti, ha lassabban halad a munkagép vagy kézi metszést hajtanak végre. Hozzáteszi, a közelmúltban, az egyesület és a Közút közösen 300 fát ültetett a 44-es út mellett.

További programok »

FEL