A Gyulai kolbász története- újratöltve!

2017. november 10. 07:19 | Horváth Szabolcs

Jövőre lesz 150 éves a gyulai húsipar. A születésnap alkalmából készült el A Gyulai kolbász története- újratöltve! című kötet, ami az elmúlt 70 év kalandos eseményeit foglalja magában, és bemutatja a hungarikummá választott gyulait, valamint a húsüzem sokszor rögös útját és történetét.

A Gyulahús Kft.-nél, jelenleg 300 ember dolgozik a minőségi kolbászok, szalámik és füstölt termékek elkészítésén. A 70-es években tízszer ennyien, háromezren dolgoztak az üzemben. Néhány éve azonban mélyponton volt a cég, kérdéses volt a fennmaradása és a márka megtartása is. A jelenben viszont igazi sikertörténet zajlik. Az elmúlt 70 év kalandos eseményeit foglalja magában a nemrég elkészült új kötet, amit csütörtökön mutattak be.

Dr. Csarnai József negyvenedik évét tölti az üzemnél és a könyv egyik fejezetében vállalt komoly szerepet.


Gyula városának egyik elengedhetetlen és nagyon fontos része a gyulai kolbász. A várfürdő mellett ez az, ami nevesíti a várost, összekapcsolják az emberek ezt a két dolgot. Nem volt ez mindig így, illetve nem volt biztos, hogy így is maradhat. Erről szól a könyvnek az egyik része is –  mondta dr. Csarnai József a Gyulahús Kft. anyaggazdálkodási vezetője.

2012-ben még a cég felszámolása is megindult, de sikerült átvészelniük ezt az időszakot is.

Nagyon negatív tendenciából kellett újra felépíteni a gyulai márkát, amiben segítségünkre volt, hogy 2013-ban hungarikummá nyilvánították a gyulai kolbászt mondta Gila Éva a Gyulahús Kft. marketingmenedzsere.

A történethez a hagyományőrzők is jelentős részt tesznek hozzá. Ők azok, akik külföldre viszik, és helyi fesztiválokon mutatják be a hagyományos kolbász készítését, illetve működtetik a kolbászmúzeumot.

Gyulán talán mindenki tud kolbászt tölteni, vagy legalábbis azt gondolja. Nagyon könnyen és egyszerűen meg lehet érinteni egy ilyen témával a helyi és az alföldi lakosságot nyilatkozta Dinya Imre a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnöke.

A rögös út után mára ismét felvirágzóban van a gyulai kolbász és a húsüzem. A kiadvány szerkesztője ezt az utat és a múltat régi, valamint újabb fotókkal mutatja be.

Eddig nem ismert fotókkal tudtuk bővíteni azt a névsort, akikről már szóltunk, és ki tudtuk egészíteni a könyvet az elmúlt 70 év történetével. A Gyulai Húskombinát történetével  mondta Durkó Károly a kötet írója, szerkesztője.

Csőd és újrakezdés, régi és mai hentesek, valamint megkapó történetek kaptak helyet a könyvben, amit november 16-án a nagyközönség előtt is bemutatnak majd.

További programok »

FEL