A gazdasági kapcsolatok erősítéséért: 20 éves a kamara magyar-román tagozata

2019. november 26. 08:47 | Horváth Szabolcs

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Román Tagozata megalakulásának 20. évfordulója alakalmából tartott ünnepi rendezvényt Békéscsabán. Az iparkamara 1999-ben vállalta el a két ország közötti gazdasági kapcsolatok erősítésének gesztorszerepét. A szervezet fő feladata a közös gazdaság és a külkereskedelem erősítése volt.

A kamarán keresztül új partnerkapcsolatok alakulnak ki – mondta a miniszterelnök-helyettes. Semjén Zsolt fontosnak nevezte, hogy a magyar-román közös vállalatok ki tudjanak jutni harmadik országok piacaira is.

– Ha magyarok és románok együtt vannak egy cégben, azt látják, hogy mind a kettőjüknek jobban megy és az életminőségük javul az együttműködéssel, akkor ezáltal a két nép közötti kapcsolat, történelmi sorsközösség tudata is erősödik. Ez a kamarai, gazdasági együttműködés is erősödik. Ez a gazdasági együttműködés egyfelől jót tesz az országaink GDP-jének, a népeink életminőségének, de jót tesz a magyar-román kapcsolatoknak – mutatott rá a miniszterelnök-helyettes.

Ha jók a gazdasági kapcsolatok, a cégek jól működnek, ez pedig jó hatással van a két ország politikai kapcsolataira is – tette hozzá Semjén Zsolt, hangsúlyozva, hogy a gazdaság élénküléshez az úthálózatok még magasabb szintű fejlesztésére van szükség.

A kamara megyei elnöke köszöntő beszédében az elmúlt 20 év tevékenységét helyezte a középpontba. Dr. Orosz Tivadar hozzátette: 1999-ben az ország áruforgalma 1 milliárd euró volt, amely azóta közel 10 milliárdra nőtt, ebben pedig nagy szerepe van Romániának, hazánk második legnagyobb export befogadó országának.

– A feladatunk mindig az volt, hogy a két ország gazdasági kapcsolatait erősítsük, a külgazdaság terén segítsük elő, hogy a magyar és román vállalkozások aktívan szerepeljenek más országban, ösztönöztük a magyar befektetéseket. Elsősorban a magyar vállalkozók szerepének megfelelően a magyar vállalkozókat segítettük információkkal – részletezte a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

 

H.Sz., V.D.

További programok »

FEL