A Füzesgyarmati SK-nál csalódottak az MLSZ döntése miatt, de elfogadják

2020. május 7. 15:04 | Hidvégi Dávid

A Füzesgyarmati SK-nak minden esélye megvolt arra, hogy feljusson a labdarúgó másodosztályba, hiszen hosszú ideig vezették az NB III Keleti csoportját. Végül a DEAC a téli szünet után megelőzte a Békés megyei csapatot, majd jött a koronavírus-járvány és félbeszakadt a bajnokság. Az MLSZ a héten a pontvadászat befejezése mellett döntött és a jelenlegi állás szerint határozott a feljutás sorsáról, ami a debrecenieknek kedvezett. Ugyanakkor a gyarmatiak még bíznak egy halvány reménysugárban...

Füzesgyarmaton évek óta álom volt, hogy eljussanak az NB II-ig, ahol jelenleg csak a Békéscsaba 1912 Előre szerepel. A Békés megyei futball legutóbb akkor élte az aranykorát, amikor a Békéscsaba folyamatosan az első osztályban vitézkedett, de még így is voltak olyan évek, amikor a másodosztályban szerepelt egyszerre az Orosháza és a Békéscsaba. Legutóbb a 2012/2013-as idényben adott a megye két másodosztályú csapatot, amikor még egy keleti és egy nyugati csoportra osztották a ligát, illetve 2013 óta a Szeged részben a gyulai Grosics Labdarúgó Akadémia támogatásával szerepel az NB II-ben. Jövőre újra lehetett volna két Békés megyei klub a másodosztályban, azonban a Magyar Labdarúgó Szövetség döntése értelmében ez még nem jön össze.

A Debreceni EAC és a Füzesgyarmati SK pontegyenlőséggel 38-38 egységgel foglalta el a tabella első két helyét, a jobb gólkülönbség miatt azonban a DEAC állt a feljutást érő első helyen, ráadásul még egy mérkőzéssel kevesebbet is játszott. Az észak-békési labdarúgó csapatnál érthetően csalódottak, de elfogadják az MLSZ döntését. A piros-mezesek legutolsó három meccsükből egyet elvesztettek, kettőt pedig döntetlennel zártak, így érhették be őket a debreceniek. A kialakult helyzetről és a jövőbeli tervekről a Füzesgyarmati SK elnökével, Boros Tiborral beszélgettünk.

 

 

– Jelen állás szerint a Füzesgyarmat az NB III-ban marad, mi a klub álláspontja az MLSZ döntésével kapcsolatban?

– Az álláspontunk az, hogy egyetértünk a szabályokkal, nincs mit tenni ezzel kapcsolatban. A halvány reménysugár azért még megvan az estleges osztályváltásra, de ha minden így marad és minden jelenlegi NB II-es, illetve feljutó NB III-as csapat vállalja a másodosztályt, akkor nincs miről beszélni. Az NB III Nyugati csoportjában szereplő Érd már jelezte, hogy nem vállalja a másodosztályt, ott a feltöltés szabályai szerint jár el a szövetség (a legjobb nem feljutót kérhetik fel – a szerk.). Igaz csak gólaránnyal, de csak másodikok vagyunk, ami alanyi jogon nem jelent feljutást a magasabb osztályba.

 

– Lehet-e esetleg kérni az MLSZ-től egy mindent eldöntő mérkőzés lehetőségét vagy erre nincs mód?

– Marad a jelenlegi állás, ezt szabályozza az MLSZ versenyhatározata, ennek a szellemében hozták meg a döntést. Nincs is miről beszélni, a döntés ebben a formában elfogadható. A pályán elért eredményünk alapján sajnos jelenleg nem lehetünk NB II-sek.

 

– Az NB III-ban több kérdés is felmerül, a kiesők megvannak, de a feljutók terén még nem született döntés.

– A kiírás szerint tíz kieső van. A közzétett közlemény azt tartalmazza, hogy az NB I-es csapatoknak a második csapatait a harmadosztályban kell versenyeztetni. Jelenleg talán hét elsőosztályú csapat nem is rendelkezik második csapattal, illetve ahogy néztem legalább kettő kieső helyen áll. Ez inkább a megyei csapatoknak lehet rossz hír, ha nem változik a létszám az NB III-ban. Gyakorlatilag így négy üres hely van az NB III-ban, ha jól számoltam. Több csapat is szerzett nevezési jogot a bajnokságra, de az szerintem nem egyenlő az indulási joggal. Ha nem változik a létszám, az kellemetlen lehet sokaknak, mert százalékos alapon van egy sorrend és az alapján töltik majd fel az NB III-at. A megyei első osztályú bajnokok szempontjából kényes ez a kérdés. Ugyanakkor ez a Füzesgyarmatot nem befolyásolja, ha változik a létszám, ha nem, mi maradunk az NB III-ban.

 

 

– Milyen tervekkel rendelkezik a Füzesgyarmat a jövőre nézve?

– Jelen állás szerint NB III-sok leszünk a következő szezonban is. A játékosainkkal és az esetleges új igazolásokkal hamarosan megkezdődnek a tárgyalások. Nincs más választásunk, hiába áltatjuk magunkat, a harmadosztályra készülünk. Van egy folyamatban lévő NB II-es licenszeljárásunk, amelyben Füzesgyarmat minden kitételnek megfelelt. Elméleti síkon az is előfordulhat, hogy május végén, június elején derülhet ki, hogy bizonyos csapatok nem vállalják a magasabb osztályt. Ez számunkra kellemetlen lehet, mert két hónapot elvesztegetünk a felkészülésből. Az NB II teljesen más felkészülést igényel a klub szempontjából is, hiszen egy gazdasági társaságot kell alapítanunk, ha ott akarunk indulni. Ennek nemcsak a sportszakmai része lenne érdekes, hanem az új klubmodell kiépítése is. Ezért mondom, hogy az NB III-ra készülünk, mert feleslegesen nem szeretnénk bevállalni óriási költségeket. Maradnunk kell a realitások talaján.

 

– Ilyenkor a keretet is nehéz kialaktani, hiszen NB II esetén teljesen más játékosokra lehet szükség, adott esetben még a szakmai stábban is lehetnek változások, illetve új szponzorokat kell bevonni. Ha a következő hetekben mégis fennállna a feljutás lehetősége, akkor a Füzesgyarmat vállalná-e a másodosztályt?

– Ha ez a történelmi lehetőség, ami gyakorlatilag az álmunk valósággá válna, akkor meg kellene próbálnunk. Amikor átvettem a klubot, akkor a Megye II. osztály kieső helyén álltunk. Ezt a történelmi esélyt meg kellene ragadnunk. Úgy kell hozzáállni, mint egy kalandhoz és tisztességesen végig vinni a bajnokságot. Számomra óriási kérdőjel, hogy az NB II-ben hogyan végeznénk, de semmilyen garancia nincs arra, hogy a következő évben első helyen végzünk az NB III-ban, így most volt minden esélyünk osztályt váltani. Közel voltunk a feljutáshoz, hét hónapig vezettük a bajnokságot, de egy pillanatnyi kihagyás miatt elúszott minden.

 

 

– Az NB II-ben változnak a szabályok a pályákkal kapcsolatosan, mivel pályafűtést is kérnek, amit korábban nem. A füzesgyarmati pálya alkalmas-e az NB II-re vagy más városban, például Békéscsabán kellene mérkőzéseket játszani?

– Ez nagyon érdekes, a gyarmati pálya nem alkalmas a másodosztályra. Szigorú licenszszabályoknak kell megfelelni a 2020/2021-es kiírástól, még a békéscsabai Kórház utcai stadion sem felel meg ezeknek. Nekünk a gyulai Grosics Akadémiával volt egy megállapodásunk, de mostantól az a pálya sem alkalmas az NB II-re. A békéscsabaiaknál a pályafűtés hiánya okozhat gondot, ezért nem is tárgyaltunk velük. Füzesgyarmaton egy nagyon komoly beruházásra lenne szükségünk, de a pályázat már folyamatban és elbírálás alatt van. A Balmazújvárossal vettük fel a kapcsolatot és a jogokkal rendelkező kft-vel kötöttünk egy szerződést a stadion használatra. Ha az NB II-ben játszanánk, akkor a hazai pályánk nem Füzesgyarmaton lenne. Sajnos nem játszhatnánk Békéscsabán sem, de gondolom ők ezt a problémát hamarosan megoldják, de nem várhattunk. Egy kész infrastruktúrát akartunk bérbe venni, hogy biztosan megkapjuk az NB II-es licenszt.

 

– Mi a helyzet az edzésekkel, a csapat visszatért már a csoportos tréningekhez?

– Otthon készülnek a játékosok. Jelenleg még fel is kell dolgoznunk azt, hogy az álmunk szertefoszlott. Készülés terén az sem mindegy, hogy akkor most NB III vagy NB II. A szerződések terén is még minden nagyon képlékeny, így ebben a pillanatban nem is tudom megmondani, hogy ki az, aki marad, illetve ki azok, akik távoznak. Teljesen más, ha NB III-ba hozunk játékosokat, de az végképp más, ha az NB II-be. Egyelőre maradnak az otthoni edzések, de egy vagy két héten belül el kell döntenünk hogyan tovább. Egyelőre nem terveztük a csoportos foglalkozások elkezdését – zárta az elnök.

Érdekesség, hogy eredetileg most vasárnap, május 10-én lett volna a Füzesgyarmat-DEAC rangadó, amely akár a feljutás kérdését is eldönthette volna. A versenyszabályzat értelmében az érdiek visszalépése után a szövetség a három csoport összesítésben legjobb második helyezett csapatának ajánlhatja majd fel az indulás jogát, amely jelen esetben a Szentlőrinc SE. A baranyai együttes a Közép-csoportban 44 pontot gyűjtött, keleten a második helyezett Füzesgyarmatnak 38 pontja van, míg a nyugati csoportban a III. Kerületi TVE 41 egységgel végzett a második helyen. Abban az esetben, ha a Szentlőrinc mégsem vállalná az indulást az NB II-ben, akkor a feltöltési szabályzat értelmében a másodosztály legjobb kiesője, a 18. helyen végző Tiszakécske kaphat lehetőséget az NB II-es szereplésre. Összességében a Füzesgyarmatnak csak akkor lenne esélye feljutni, ha több csapat sem vállalná a másodosztályt.

 

További programok »

FEL