A figyelemfelhívás a cél az Európai Méhnyakrák Megelőzési Héten

2023. január 20. 13:11 | Szabó Judit

Egyre többen veszik igénybe az ingyenes méhnyakrák-szűréseket hazánkban. A szakemberek az Európai Méhnyakrák Megelőzési Héten arra hívják fel a figyelmet, hogy a betegség megelőzhető, méghozzá a rendszeres szűréssel.

Zajlik az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét, melyet minden év harmadik hetében tartanak. Ebben esztendőben is a figyelemfelhívás a cél. A vírust világszinten kordában lehetne tartani, ha többen felvennék a védőoltást, valamint a 25-65 év közöttiek rendszeresen elmennének szűrésre, mondják a szakemberek.

– Tizenhárom éve nálam is méhnyakrákot diagnosztizáltak, ami egy elég előrehaladott állapotú diagnózis volt már. Ez egy áttétes méhnyakrák volt. Szerencsére itt vagyok, úgyhogy sikerült meggyógyulnom. Nem volt egy könnyű menet, ezért is mondom minden nőnek, hogy ha lehet, akkor kerüljük ezt el, előzzük meg – fejtette ki Bartus Beatrix.

A szűrés egyszerű eszközökkel történik. A méhnyak felszínéről egy kefeszerű eszközzel vesznek kenetet, a mintában a sejtekben történő elváltozásokat keresik. 

– A méhnyakráknak a gyakorisága illetve az ezzel kapcsolatos beavatkozásoknak a száma nagyjából 25 százalékkal csökkent az elmúlt 15-20 évben amely rendkvül örvendetes, de közel sem elég. Mégiscsak egy olyan betegségről van szó, ami szinte 100 százalékban szűrhető lenne, hogy van valaki egy korrekt helyen, minden évben nőgyógyászati rákszűrésen részt vesz, akkor szinte azt lehet mondani, hogy gyakorlatilag teljes egészében védve van ez ellen a betegség ellen – fogalmazott dr. Szeberényi Zsolt szülész-nőgyógyász főorvos.

A méhnyakszűrés hazánkban szervezett módon 2003 óta biztosított a 25 és 65 év közötti nők számára. A betegség kialakulásában a Humán Papilloma Vírus magas kockázatú törzseinek van döntő szerepük. A szakértők szerint ezért is fontos, hogy a lányok hetedikes korukban megkapják ellene a védőoltást.

További programok »

FEL