A méhnyakrák megelőzésére hívták fel a figyelmet

2017. január 25. 06:52 | Laczkó Viktória

Általános iskolás 7. és 8. osztályos tanulók és szüleik számára tartottak méhnyakrák megelőzéssel kapcsolatos előadást hétfő délután Füzesgyarmaton. Az Európai Nők Szervezete több éve megrendezi az eseményt, körülbelül hat évvel ezelőtt csatlakoztak először az Európai Méhnyakrák Megelőzési héthez. Az idei vendégük dr. Zákány Zsolt szülész-nőgyógyász volt, aki a prevenció fontosságáról számolt be a jelenlévőknek.

– A világon minden második percben, Európában minden tizennyolcadikban, Magyarországon pedig minden nap meghal egy nő méhnyakrákban – jelentette ki dr. Zákány Zsolt a Gr. Tisza István Kórház Szülészet szülész-nőgyógyász, osztályvezető főorvosa. Pedig a méhnyakrák az egyetlen olyan rosszindulatú daganat - folytatta -, amit meg lehet előzni. Az osztályvezető főorvos szerint a prevenciónak két eszköze is van: az egyik a primer, a másik a szekunder prevenció. Előbbi védőoltás formájában áll rendelkezésünkre; oltásból többféle létezik Magyarországon. 2016 óta kilnec HPV törzs ellen védettséget nyújtó vakcina kapható, ezek közül kettő alacsony, hét pedig magas kockázatú vírustörzs ellen nyújt védelmet. A szekunder megelőzés a rendszeres szűrés, amit évente ajánlott elvégezni. E két módszerrel el lehetne törölni a méhnyakrákot a betegségek közül –fogalmazott dr. Zákány Zsolt.

Bár a védőoltást elsősorban azoknak a lányoknak találták ki elsősorban, akik még a szexuális élet megkezdése előtt állnak – fogalmazott az osztályvezető – , de a védőoltás nem csak a fiatal lányoknak javasolható, hanem a szexuális élet kezdetén túllévő hölgyeknek is. A méhnyakrákszűrés természetesen minden életkorban, 18-tól egészen 70 éves korig ajánlott, illetve az aktív szexuális élet kezdetétől.

Suchné Szabó Edit, az Európai Nők Szervezetének elnöke szerint fontos feladat, hogy azok a tinédzserek, akiket megszólítanak, tudatos nővé váljanak, ugyanis azt tapasztalja: kevés felnőtt ismeri behatóan a HPV-t.

– Úgy gondolom, hogy a felnőtt lakosság körében még nagyon gyerekcipőben jár az egészségvédelem, éppen ezért fontos ezt a tizenhárom-tizennégy éves korosztályt megszólítanunk, hogy mikor felnőtt nők lesznek akkor valóban egy tudatos nővé váljanak – fogalmazott kérdésünkre a szervezet vezetője.

A jelenlévő 7. és 8. osztályos fiatalok és szüleik kérdéseket intézhettek az orvoshoz az előadás után, majd közösen kifestették a teremben felállított mandalát.

FEL