Éljenek soká a Békés megyeiek

2018. március 15. 07:29 | Zsíros András

Az érintettek mindössze fele megy el emlőrákszűrésre, a méhnyakrákszűréseken pedig még ennél is rosszabb a részvételi arány. A szakemberek ezeken a statisztikai adatokon szeretnének javítani, aminek érdekében a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya – együttműködő partnerei segítségével – „Közös érték az egészség” elnevezéssel több éven át tartó programot indít.

Ingyenes egészségügyi szűrésekkel, és életmódtanácsokkal várták ősszel Gyula utcáin az érdeklődőket. Hasonló programsorozatot szerveznek most az együttműködő partnerek, amellyel a megye minden településére szeretnének majd eljutni.

Az első állomás a fürdőváros lesz, ahol minden feltételt adottnak láttak a szervezők a mintaprojekt megvalósításához. Itt működik a Gyulai Várfürdő, amely az „egészség bástyája” nevet is viseli, és amely vendégeinek 40 százaléka egészségmegőrzés és gyógykezelés céljából érkezik a városba. Ráadásul Gyulán van a Békés Megyei Központi Kórház nagyon komoly szakmai tudásbázissal – sorolta az érveket a program beharangozó sajtótájékoztatóján Görgényi Ernő polgármester.

A kórház főigazgatója elmondta, az intézményben teljes körűen el tudják látni a betegek kezelését. Becsei László elmondta, ma Magyarországon a rákos megbetegedések vezető haláloknak számítanak, elsősorban ezek szűrésén szeretnék növelni a részvételt, de más területen is javítanának az arányokon.

Bár a több évig tartó programnak nincsenek vállalt eredménymutatói, a szervezők célja, hogy javítsanak a lakosság várható élettartamában, illetve az egészségben eltöltött évek számában.

 

 

 

További programok »

FEL